НОВИНИ

Чиновници и администратори първи ще бъдат заменени с изкуствен интелект

Професиите на чиновници и администратори първи ще изчезнат и ще бъдат заменени с изкуствен интелект. Това прогнозираха учени по време на научна конференция, чийто домакин беше Русенският университет. Технологиите на бъдещето са трудни за предсказване, но в някои държави вече се готвят за този момент.

bnt avatar logo
от БНТ
09:51, 30.06.2019
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Проф. Аврам Ескенази, който е сред основателите на секцията по Софтуерни технологии на Института по математика и информатика при БАН казва, че новите програмисти вече ще работят по абсолютно различен начин.

проф. Аврам Ескенази, преподавател в Икономическия университет-Варна: Сега вече нещата ще станат на базата на невронни мрежи, на механизми на изкуствен интелект, които обучават тези мрежи.

Според проф. Ескенази тайванското правителство например вече обучава 1 000 души, които правят изследвания на изкуствения интелект с идеята, че след 10 години може би това ще са най-търсените специалисти.

проф. Аврам Ескенази, преподавател в Икономическия университет-Варна: Преди 30 години, когато нямаше интернет, никой не знаеше, че ще има специалисти по правене на сайтове, специалисти по добро търсене в интернет.

И ако перспективата е професията на банковия чиновник да изчезне до 5 години, то има такива занятия, които ще оцелеят, казва ученият. Въпреки развитието на изкуствения интелект, ще останат работни места, в които хората не могат да бъдат заменени от компютрите. Сред тях са адвокатитите, прокурорите, търговците, чиято работа трудно може да бъде поверена на разумни машини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп влезе в Северна Корея за среща с Ким Чен Ун
Тръмп влезе в Северна Корея за среща с Ким Чен Ун
Голяма част от сградите в Русе са с нефункциониращи гръмоотводи
Голяма част от сградите в Русе са с нефункциониращи гръмоотводи