НОВИНИ

Да танцуваш балет без палци и костюм

Училището по изкуствата в Русе не разполага с палци и костюми за балетната си паралелка. Как се прави балет в мизерия и докога родителите буквално ще спасяват положението.

bnt avatar logo
от БНТ
07:14, 08.02.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Това са Евангелина, Ива и Елисавета. Танцуват балет от четири години. Пачката, с която е облечена Ива обаче, не е закупена от нейното училище, а от родителите ѝ. Децата са с нови палци отново благодарение на мама и татко.

„Родители се опитват и помагат, закупувайки им всеки лично туфли, палци или скарпини. За останалото се грижим ние, като се опитваме максимално да ги облечем така, че те да не се чувстват ощетени. Правим постоянно нови неща – танци за годишни концерти, което означава, че всеки нов танц изисква нов костюм“, каза Деница Анчева – преподавател по балет в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе.

А новият костюм струва средно 100 лева. Палците и пачките – също. От Училището по изкуствата разчитат на приходите от спектакли и концерти. Билетите обаче са на символични цени и средствата никога не стигат.

„Затова апелираме, ако някой има възможност, желание да подпомогне талантливи деца, които обичат изкуството, балета, сцената, нека помогне“, каза Деница Анчева – преподавател по балет в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе.

Директорът на Училището по изкуствата в Русе Мария Дуканова коментира, че делегираният бюджет не е достатъчен, за да се облекат всички деца, които танцуват балет или пък народни танци. И въпреки че виждат, че нещата не са никак розови, малките балерини мечтаят цветно и искат да посветят живота си на изкуството.

„Когато танцувам балет, се изпълвам с радост и искам да продължавам напред“, каза Евангелина – 10 години.
„Хубаво ми е, харесва ми да танцувам, забавлявам се също“, каза Елисавета – 9 години.

Оказва се, че любимата им роля е Черният лебед от балета „Лебедово езеро“ на Чайковски. Но тайничко се надяват и белият лебед да влезе в дните им и да ги направи малко по-лесни и спокойни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кога ще бъде обезопасен Аладжа манастир?
Кога ще бъде обезопасен Аладжа манастир?
Френският президент посети пострадалия от полицейско насилие младеж
Френският президент посети пострадалия от полицейско насилие младеж