НОВИНИ

Данаил Кирилов: Вотът "Не подкрепям никого" не цели ощетяване на малките партии

Вотът "Не подкрепям никого" няма да се отразява в крайния резултат, той не цели "изпилването" на малките партии от парламента, това е валиден вот и бюлетината ще е действителна, каза депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов в "Денят започва".

данаил кирилов вотът подкрепям никого цели ощетяване малките партии
bnt avatar logo
от БНТ
09:12, 28.04.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Председателят на правната комисия бе категоричен, че този вот нито влияе на 4-процентната граница, нито на политическите субсидии.

Кирилов коментира и електронното гласуване.

До 2018 г ще протекат експерименти по електронното гласуване, а през 2019 ще се направи първото такова гласуване със зачетени резултати.

До късно снощи имаше и дебат за гласуването в чужбина. Кирилов обясни, че за тях е валидно съгласието от вторник. Тогава депутатите решиха българите в чужбина да гласуват само в посолствата и консулствата, по-нататък в Изборния кодекс ще бъде написано, че по решение на Министерски съвет изборни секции ща бъдат отваряни и на други места.

Колко ще бъдат секциите зависи и това какво е желанието за гласуване.

Ще има период, през който ще продължи режима на заявяване на желание за откриване на секции. Там също има много отклонения, има случаи, в които се получават над 300-400 заявления, а се оказва, че от заявителите гласуват не повече от 3-4 човека.

Главната причина за отделянето на референдума от изборите е обстоятелството, че част от въпросите, които са поставени в референдума имат значение за следващия избор, каза Кирилов.

Има смисъл отговорите по референдума да могат да се приложат преди този избор, смята той. С оглед публичното представяне на тезите на изборния комитет, също не е добре да бъдат поставени под подозрение, че бавят референдума.

Кирилов обясни, че не залагат на санкцията при негласуване, но не и на стимулиране в аспект материални награди или освобождаване от данъци. Важна е гражданската мобилизация на избирателя и мотивирането на неговото желание действително да участва.

Вижте целия разговор в "Денят започва".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тед Круз официално обяви Карли Фиорина за свой кандидат-вицепрезидент
Тед Круз официално обяви Карли Фиорина за свой кандидат-вицепрезидент
Без заплати в парламента във Венецуела
Без заплати в парламента във Венецуела