НОВИНИ

Де Мистура е оптимист за преговорите за Сирия в Астана

Специалният представител на генералния секретар на ООН за Сирия Стафан де Мистура каза, че е оптимистично настроен относно предстоящия ден на преговори за Сирия в Астана,. Преговорите продължават и утре. В тях участват представители на правителството на Сирия и на въоръжената опозиция. В разговорите участват и делегации на Русия, Иран, Турция, САЩ и делегация на ООН, ръководена от Стафан де Мистура.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:42, 23.01.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света
мистура оптимист преговорите сирия астана

Делегацията на сирийската опозиция на преговорите обяви, че ще обсъжда в Астана само начините да се съхрани крехкото прекратяване на огъня в Сирия, договорено с помощта на Русия и Турция и нарушавано, според опозицията, основно от подкрепяните от Иран в Сирия милиции, предаде Ройтерс.

"Няма да влизаме в никакви политически дискусии и няма да се ангажираме с нищо, което да прехвърля въпроса за спазването на прекратяването на огъня и за хуманитарното измерение на кризата, а именно облекчаването на страданията на сирийците, които са под обсада, освобождаването на задържани хора и доставката на помощ, каза Яхия ал Ариди, говорител на делегация на сирийската опозиция.

"Сирийският режим има интерес да отклони вниманието от тези въпроси. Ако сирийският режим мисли, че нашето присъствие в Астана означава, че ние се предаваме, то това е само илюзия, която той си прави", допълни опозиционният представител.

Междувременно казахстанският заместник-министър на външните работи Роман Василенко каза, че делегацията на сирийската опозиция идва на преговорите в Астана без обща платформа и дори без общо ръководство, предаде ТАСС.

"В състава на делегацията влизат няколко групировки, а ръководител на делегацията няма. Всяка групировка отстоява своите позиции", заяви Василенко.

Той поясни, че в състава на делегацията на сирийската опозиция влизат представители на около 15 различни групировки.

Василенко поясни, че все още се обсъжда форматът на срещата за Сирия в Астана, предаде ТАСС. Той каза, че в резултат на това обсъждане ще стане ясно дали ще има директна среща между делегацията на Дамаск и делегацията на сирийската въоръжена опозиция, допълва Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо заради агресията на един ученик цял клас не може да учи нормално?
Защо заради агресията на един ученик цял клас не може да учи нормално?
Театър Сълза и смях пуска евтини билети за пенсионери и социално слаби
Театър "Сълза и смях" пуска евтини билети за пенсионери и социално слаби