НОВИНИ

Дебати в парламента по третия вот на недоверие към кабинета

В 9 часа започват дебатите по третия вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов. Първите два вота бяха неуспешни и бяха за корупцията и за сигурността.

Надежда Василева
от Надежда Василева
08:54, 19.10.2018
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Целта, разбира се, е да се подаде оставка на правителството, обясни Георги Гьоков от БСП.

Георги Гьоков, депутат от ПГ на БСП: Но има и друга цел - целта е хората да разберат, че всъщност надали има друго мнение, различно от това, че здравеопазването е една дълбоко нереформирана сфера, неправилно функционираща. Една система, която гълта все повече пари и никой не е удовлетворен от дейностите в здравеопазването - нито пациентите, нито лекарите, нито държавата. Една система, която е превърнала най-ценното, което притежава човек - здравето - в търговия и система, която генерира смърт.

Според Гьоков единственото, което управляващите са измислили до момента, е да съберат повече пари от здравноосигурените и да потъват в нереформираната система. Целта ни е да покажем слабите места на системата в момента и управляващите да си направят изводи.

Александър Иванов от ГЕРБ обаче контрира, че здравноосигурителната система и сегашния модел е заложен 1997 - 98-а година, когато БСП и други политически сили са управлявали, а ГЕРБ "въобще не са били на политическия небосклон".

Aлександър Иванов, депутат от ПГ на ГЕРБ: Аз се надявам днес да извлечем положителните страни от дебата, тоест да чуем експертното мнение и наистина ГЕРБ и ОП са първите, които искат и поставят проблемите да ги решим на масата, тоест с нови реформи в здравната система. Никой не отрича, има начини да бъде подобрен моделът и нека вървим натам. Но да говорим за краха, който говори БСП и да спекулираме със, за съжаление, някои случаи, които наистина в медицината има тежки случаи, които са нелечими или не могат да бъдат с положителен резултат, така да се каже, излекувани хората, не трябва да се спекулира с тях и хорското нещастие.


;

Системата трябва да бъде реформирана и надградена, категоричен е Иванов.

Хасан Адемов, депутат от ПГ на ДПС: Вотът на недоверие е един тежък политически инструмент на опозицията, но при очертаващото се аритметично мнозинство, очевидно е, че този вот е призван да се предизвика една сериозна дискусия между опозиция и управляващи, от гледна точка на това да се предприемат мерки за коригиране на недостатъците в системата.

За нас от ДПС е ясно, че има проблеми в сектора, те не са от днес и вчера, обясни Адемов. Той е категоричен, че наливането на допълнителни средства в системата обаче не води до постигане на здравни цели.

Вотът е един политически инструмент, който идва след другите опити на опозицията да обърнат внимание върху важни въпроси в тази сфера, обясни от своя страна Явор Нотев от Обединени патриоти.

Явор Нотев, депутат от ПГ на Обединени патриоти: Българските граждани са единни в стремежа да изискват и са в правото си да изискват високо качество на здравеопазване и решаване на проблемите в тази сфера.
Това, което може да се извлече от дебата, който ще последва в днешния ден, трябва да бъде търсене на решаване на въпросите на високо експертно ниво.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как полетът на глухарчето може да направи самолетите по-добри?
Как полетът на глухарчето може да направи самолетите по-добри?
ОП „Развитие на човешките ресурси“: Старт на кампанията „Мисията е възможна“
ОП „Развитие на човешките ресурси“: Старт на кампанията „Мисията е възможна“