НОВИНИ

Делян Добрев: Без шум и фанфари направихме реформата в енергетиката

В края на 2014 г. наследихме тарифен дефицит в Националната електрическа компания от 800 млн. лв. През 2015 г. без много шум и фанфари направихме реформа в енергетика. Това заяви в студиото на "Денят започва" председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев.

bnt avatar logo
от БНТ
08:04, 14.03.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

По думите му с реформата са се увеличили приходите, с прехвърлянето на квоти за вредни емисии. Сега в НЕК има тарифен излишък около 100 млн. лв., което е за пръв път от 2010 г.

Депутатът от ГЕРБ каза още, че на независимата електроенергийна борса се търгуват около 300 мегавата, което е около 5 % от енергията, която се търгува като цяло в страната. Обемите ще се увеличат след месец юни тази година, подчерта Добрев.

Според него либерализацията на пазара не трябва да се случва за едно денонощие. Управляващите ще дадат стимул на повече домакинства да излязат на свободния пазар. Това ще се случва със сключване на договор с друг доставчик.

Делян Добрев коментира и съобщението на Комисията за защита на конкуренцията за съмненията за картел в търговията с горива по бензиностанциите. Той призова Комисията да направи проучване, ако трябва и със съдействието на службите да се получи необходимата документация. Не се ангажира дали Росен Желязков ще приеме повторна номинация за председател на Комисията за защита на конкуренцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Чуков: Атентатът в Анкара е на Ислямска държава или прокюрдски субект
Проф. Чуков: Атентатът в Анкара е на "Ислямска държава" или прокюрдски субект
Готвят по специални рецепти на 50 деца с редки болести
Готвят по специални рецепти на 50 деца с редки болести