Близо сто агнета бяха изпечени и изядени днес в Златоград на първия по рода си празник на златоградското чеверме. Градът на Делю хайдутин посрещна хиляди гости от всички краища на България. А до вечерта площадът се огласяше от каба-гайди, родопски песни...
Близо сто агнета бяха изпечени и изядени днес в Златоград на първия по рода си празник на златоградското чеверме. Градът на Делю хайдутин посрещна хиляди гости от всички краища на България. А до вечерта площадът се огласяше от каба-гайди, родопски песни и кръшни хора.
Майстори от целия район са започнали още от три часа сутринта да пекат на жар стоте агнета. А за да стане чевермето наистина вкусно се иска не само време, а и майсторлък. Никой обаче не пожела да сподели тайната на вкусното златоградско чеверме. То трябваше задължително да се опита.
Мирослав Янчев - кмет на Златоград: Този празник, с него ще се опитаме да запазим родопското, да го рекламираме родопското, не само като автентична родопска кухня, както показахме чеверметата, както се правят, но и родопската музика, уникалната родопска песен.
Идеята на организаторите е този празник да стане традиционен. Обещанието е догодина вместо 100 да има 200 чевермета.
Мирослав Янчев - кмет на Златоград: Отсега каня всички българи, всички истински родолюбци, да видят истинското българско, защото аз ще цитирам думите на Иван Вазов - който не е видял Родопите, не е видял България. Трябва да ви кажа, че който не е опитал златоградското чеверме, не е опитал най-вкусната родопска кухня.