НОВИНИ

Деница Златева: Винаги трябва да бъдем водени от националния си интерес

В студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ зам.-председателят на БСП Деница Златева и бивш вицепремиер по Европредседателството коментира срещата на върха ЕС - Западни Балкани и оцени високо организацията ѝ. Златева изтъкна, че България винаги трябва да следва националния си интерес.Тя увери, че БСП все още настоява за оставката на правителството и предсрочни парламентарни избори. Коментира евентуалният рестарт на проекта АЕЦ „Белене“, като изтъкна, че БСП подкрепя развитието на ядрената енергетика.

bnt avatar logo
от БНТ
09:55, 20.05.2018
Чете се за: 02:15 мин.
У нас

СРЕЩА НА ВЪРХА ЕС - ЗАПАДНИ БАЛКАНИ

Срещата на върха ЕС - Западни Балкани е наистина успех, защото последният такъв форум е през 2003 г., отбеляза Деница Златева. 15 години страните от ЕС даваха надежда на държавите от Западните Балкани, но среща нямаше, така че е успех вкарването на темата в европейския дневен ред, допълни тя.

Деница Златева, зам.-председател на БСП, бивш вицепремиер по Европредседателството: Тук се получава малък дисбаланс. В Стратегията се говори за разширяване, а в документите от срещата се говори за европейска перспектива пред Западните Балкани.

Тя обясни този дисбаланс с вътрешните несъгласия в ЕС за въпроса за разширяване. Ключово ще бъде решението на Европейския съвет юни тази година, допълни Златева.

Деница Златева, зам.-председател на БСП, бивш вицепремиер по Европредседателството: Самият председател на ЕК даде надежда, че може да стартират преговорите с Република Македония и Албания. От тази гледна точка, новината от софийската среща, че между премиерите на Македония и Гърция има постигнато споразумение около името е наистина историческо.

Очаква се в началото на месец юни да има нова среща между двамата премиери, отбеляза Златева.

;

Ефективността на срещата на върха беше поставена под въпрос от лидера на БСП Корнелия Нинова, защото към събитието имаше големи очаквания. Фокусът на срещата се е изместил в посока свързаност, а не в посока разширяване, изтъкна Златева. Тя оцени организацията на събитието на много високо ниво.

Фокусът Западни Балкани е важно да бъде приет и от следващите председателства, заяви Златева, но изтъкна, че политическото семейство на ПЕС винаги е работило в тази посока, макар че в ЕС няма единодушие по въпроса.

Оценка на председателството може да се даде едва след края му, отбеляза Златева. Успехът му се мери както по събитията, така и по напредъка по законодателната рамка, заяви Златева. Отношението на БСП към Българското европредседателство е положително.

Когато има тежки дискусии по чувствителни теми като миграция и сигурност, България няма как да бъде винаги балансьор и посредник, заяви Златева. Тя изтъкна, че премиерът Борисов никога не се е обръщал към парламента по подобни теми.

;

АЕЦ „БЕЛЕНЕ“

Промяната на мнението на управляващите по темата АЕЦ „Белене“ е интересна, заяви Златева, като подчерта, че от БСП винаги са били последователни в стремежа ядрената енергетика в България да се развива. За такива проекти се иска по-стратегическо мислене, допълни тя.

Деница Златева, зам.-председател на БСП, бивш вицепремиер по Европредседателството: За нас е важно как ще бъде структурирано финансирането, ще има ли държавно участие и гаранции. Ясно е, че бъдещето минава през изграждането на нови мощности, но от тази гледна точка трябва да се види позицията на инвеститора.

Категоричното мнение на БСП е, че трябва да се изтради нова ядрена мощност, завърши Златева.

;

ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ И ПОСЕЩЕНИЕТО МУ В РУСИЯ

За мен Румен Радев е президент на България и го показва с поведението си, заяви Деница Златева. Парламентарната група на ГЕРБ не е свикнала със силен президент, заради което го атакуват, обясни тя напрежението между институциите.

Деница Златева, зам.-председател на БСП, бивш вицепремиер по Европредседателството: Дълги години ГЕРБ беше свикнал, че най-силната политическа личност е премиерът Борисов. От една година и малко насам той беше детрониран от този пиедестал от президента на страната Румен Радев, така че това е нова ситуация, с която е крайно време да свикнат.

България е страна с традиционно добри отношения с Русия, което прави важно посещението на президента Радев в Сочи, заяви Златева. По думите ѝ България и Русия имат общи икономически проекти, както и образователен и културен обмен. Тя отхъврли обвиненията, че посещението на президента Радев в Русия по време на Българското европредседателство е провокация и призова Цветан Цветанов „да се успокои по темата“.


БСП продължава да настоява за оставка на правителството и предсрочни избори, заяви Златева. В самата управляваща коалиция има напрежение и това се вижда, допълни тя. В момента тече привидно спокойствие под шапката на Българското европредседателство, но през юли предстои да се види дали напреженията при управляващите ще се отприщят някъде.

„Проблемите в страната си стоят - неравенства, проблемите в здравеопазването и образованието“, отбеляза Деница Златева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР: Няма пострадали българи при самолетната катастрофа в Куба
МВнР: Няма пострадали българи при самолетната катастрофа в Куба
Близо 50 музея в София се включиха в Нощта на музеите
Близо 50 музея в София се включиха в Нощта на музеите