НОВИНИ

Десетки се преклониха пред паметта на Васил Левски в Къкринското ханче

Десетки българи се преклониха пред паметта на Апостола в Къкринското ханче. Това място пази спомена за сутринта на 27 декември 1872 г., когато Васил Левски е заловен от турските заптиета.

bnt avatar logo
от БТА
20:00, 19.02.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

В двора на ханчето пред паметника и до вековния бряст - свидетел на залавянето на Левски, Регионален клуб "Васил Левски" при Национално дружество "Традиция" изпълниха народна клетва от ноември 1872 г., полагана от комитетски дейци в Троян.

На церемонията присъстваха областният управител Пенка Николова, кметът на община Ловеч Корнелия Маринова, други официални лица и граждани.

Слово за делото на Апостола произнесе председателят на Общинския съвет в Ловеч Петър Цолов. "Апостолът не е просто безсмъртен идеал, издигнат от народната памет в пантеона на героите. Той живееше като нас - смъртен, презрял приживе смъртта и посветил се на своя народ.Той не успя да надскочи само онзи плет, навеки вплел се в народната памет с една развързана връв и с една безгранична скръб. Той многократно надскача всички ровове и бездни на епохата като истински европейски мислител и републиканец", заяви Цолов.

Институции и граждани поднесоха венци и цветя както на Къкринското ханче, така и в местността "Пази мост".

Програмата по отбелязване годишнината от гибелта на Левски започна в Ловеч с туристическия поход "По стъпките на Апостола" и панихида в храм "Успение Богородично".

Събитията продължават с дискусията и среща-разговор за делото на Апостола. Вечерта е гражданското поклонение, организирано от Община Ловеч, на паметника на Васил Левски в Ловеч и спектакълът "Последната нощ на Апостола" на ансамбъл "Българе" в Драматичния театър.

В 19.30 часа от катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" до паметника на Апостола ще тръгне възпоменателно факелно шествие "144 години безсмъртие". То ще бъде водено от Ловчанския митрополит Гавриил.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Годишнина от обесването на Васил Левски в Кипър
Годишнина от обесването на Васил Левски в Кипър
България се прекланя пред подвига на Апостола на свободата Васил Левски
България се прекланя пред подвига на Апостола на свободата Васил Левски