НОВИНИ

Деца посягат на деца: Пренасят ли се социалните мрежи в реалността?

През последната година все по-често в новините ви съобщаваме за агресия в училище - общото във всички случи - деца посягат на деца. Все по-често конфликтът е започнал от социалните мрежи и се пренася в реалността.

Милена Кирова
от Милена Кирова
08:00, 11.09.2017
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Хронологията на насилието включва грозни картини, а когато са замесени деца - обществената чувствителност рязко се изостря. Но и твърде бързо се забравя, поне до следващия подобен случай.

27.06.2016г.

27 юни 2016г. в голямото междучасие две момчета от 10 клас се сбиват заради момиче на стълбите пред 23-то училище в София. Техните съученици и една от учителките се опитват да ги разтърват. Без успех. 16-годишен младеж вади сгъваемо ножче и намушква своя съученик. Нападателят бяга, но по-късно е задържан от полицията.

24.02.2017г.

Края на февруари 2017-та 11-годишно момче рита в корема 11-годишно момиче в столичното 52-ро училище. По-късно на момичето му прилошава. Вика се линейка. Правят се опити за оказване на първа медицинска помощ. Без успех. Детето е откарано в "Пирогов". Но вече е било късно. Едно семейство е почернено. Ден по-късно психолози започват работа с децата от училището. А там се настанява тишината и тъгата.

10.04.2017г.

10 април - тази година. Скандал за момиче завърши със стрелба в училищен двор в Пловдив. Зрелостник простреля с газово оръжие свой връстник. Те не се познавали, но чрез общи приятели и постове в социалните мрежи се скарали. Уговорили си среща, за да изгладят конфликта помежду си. Извикали и свои приятели. Кавгата завършва с дуел, който за един от двамата едва не завърши фатално. За щастие пострадалото момче е без опасност за живота и оцелява.

11.05.2017г.

Май 2017 г. - броени дни преди края на учебната година - жесток побой между ученици в 38-мо столично училище. Случката се развива в междучасието. Главните действащи лица - седмокласник, иначе отличник, оставя група свои съученици в коридора на пост - да следят, ако се появят учители.

Други двама разпорежда да пазят на вратата на класната стая - никой да не излиза и да не вика помощ, и връхлита при нищо неподозиращите петокласници. Търси конкретно момче. Конфликтът им тръгнал от интернет. Намира го. Нахвърля му се. Сваля го на земята и започва да го налага с юмруци. За щастие този път не се стига до фатална развръзка.

В тези всичките истории има насилник и жертва, и се търси вина - лична, обществена, държавна. И докато всички се сочат с пръст кой какво направил или не, някъде другаде две деца стават насилник и жертва.


Вижте и коментарите на специалистите в студиото на "Денят започва" и доколко един училищен психолог участва в предотвратяването на агресията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предупреждение за опасни вълни по бреговете на Флорида заради Ирма
Предупреждение за опасни вълни по бреговете на Флорида заради "Ирма"
След урагана Ирма: Може със седмици да няма електричество в района на Маями
След урагана "Ирма": Може със седмици да няма електричество в района на Маями