Френско вино, сирена, деликатеси и десерти в дните на френската гастрономия в столицата. Макар че кулинарното събитие се организира за първи път, интересът към събитието се оказа голям. Известно е, че традиционната кухня е едно от най-големите...
Френско вино, сирена, деликатеси и десерти в дните на френската гастрономия в столицата. Макар че кулинарното събитие се организира за първи път, интересът към събитието се оказа голям.
Известно е, че традиционната кухня е едно от най-големите богатства за една държава. Франция е от страните, чиито кулинарни деликатеси са сред най-предпочитаните по цял свят. Популярните френски вина деликатеси, сирена и десерти бяха дегустирани от десетки столичани, в рамките на дните на френската гастрономия в София. Организаторите определиха събитието като празника на Френската кухня, в който се включиха всички вносители и на френски храни у нас.
"Като се започне от хлебарските изделия и десертите, като се мине през огромните видове сирена, деликатеси, колбаси, традиционните шунки, които идват от региона на Байон в югозападна Франция и също така кулинарни ателиета на френските ресторанти, които са в софия, на които пък се подготвят типични френски ястия, които се опитват на място", изрежди организаторът Атанаска Калчева - директор на ФБТИК.
Интересът към френската кулинарна инициатива се оказа голям. Макар и малко по-скъпи автентичните продукти се купуваха мигновено.
"Ние не очаквахме толкова голям интерес - много посетители, стоките се изчерпаха буквално за часове на щандовете и беше трудно да отговорим на огромното търсене", добави Калчева.
И разбира се, за тези, които решиха да поседнат за малко и да пият чаша френско червено вино, домакините се бяха погрижили за музика, която да ги пренесе направо в Париж.