НОВИНИ

До 90% измръзвания при черешовите насаждения в Кюстендилска област

Между 70 и 90 процента са измръзванията при различните сортове череши в Кюстендилска област в резултат на продължилите минусови температури от последните дни. Това показва проверка на специалистите от Института по земеделие в областния център. От там са установили още, че най-малко са засегнати ябълките и сливите до 30 процента.

bnt avatar logo
от Оля Колева
07:44, 19.01.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Минусовите температури като тази година са явление, което се случва периодично през около 30-40 години в Кюстендилския регион, казват специалистите от Института по земеделие. На 8 януари температурата в региона е била над минус 27 градуса. Овошките от череши не са измръзнали напълно, защото пъпките са били в дълбок покой.

Димитър Домозетов - директор на Института по земеделие в Кюстендил: При черешата, ако 30-35% от плодните пъпки са запазени, добивът е добър. Тук по 10% са запазени. Значи реколтата ще бъде частично компроментирана.

Предположения дали тези студове ще доведат до повтаряне на слабата черешова реколта от миналата година, все още не могат да бъдат направени, категорични са специалисти.

Димитър Домозетов - директор на Института по земеделие в Кюстендил: Не бива да забравяме големия бич - пролетната целувка на зимния мраз. Това е много страшно за нашия регион.

Заради ниски температури миналата пролет почти 90 процента от реколтата от череши в Кюстендилска област беше унищожена. Това се отрази както на качеството, което беше много по-лошо от предходни години така и на цената. На едро плодът се търгуваше с 40 ст. за килограм повече, а по пазарите на дребно се продаваше над 2 лева за килограм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЗО с молба за финансови средства на икономическия форум в Давос
СЗО с молба за финансови средства на икономическия форум в Давос
​Дървата за огрев в Благоевград са на привършване
​Дървата за огрев в Благоевград са на привършване