НОВИНИ

До края на годината ще има законодателен пакет за реформа на ТЕЛК

До края на годината съвместно с министър Москов ще са готови със законодателен пакет за реформа в трудовоекспертните лекарски комисии /ТЕЛК/, каза министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
12:57, 04.08.2016
Чете се за: 01:15 мин.
У нас
края годината законодателен пакет реформа телк

Тя посочи, че в момента работна група от двете министерства подготвя законодателните предложения за промени в системата. Реформата е тежка и трудна за нас, има големи очаквания да подобрим контрола в лекарската експертиза, и най-вече да има детайлна преценка доколко човек след като му е направена медицинската експертиза, има възможност за допълнителна рехабилитация и трудова реализация, заяви Русинова.

По думите й се подготвя социален пакет, който включва мерки за мотивация, професионална квалификация в помощ на реализирането на пазара на труда на хората с увреждания.

Социалният министър отбеляза, че с подкрепата на ЕК експертите се запознават с опита на други страни членки.

Наш екип беше наскоро в Кипър, където е правена такава реформа, предстои и посещение в Естония, каза Русинова и допълни, че мерките са сходни .

Най -важно е стъпването на единните стандарти на Световната здравна организация за медицинската експертиза и оценката на функционалностите на човек след медицинската експертиза- какво би могъл да работи, ако е в трудоспособна възраст, допълни тя.

Предвижда се по-активно участие на службите по трудова медицина и по-добро насочване на хората, които имат желание да работят към реалния трудов пазар. Това означава и повече работа с работодателите, защото много често българският бизнес не е склонен да наема хора с увреждания, отбеляза министърът на труда и социалната политика.

От следващата седмица ще започне набиране на проекти по една от схемите на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" - "Активно включване", където ще има пилотен модел на подобно взаимодействие, съобщи Русинова.

Социална услуга ще бъде съчетана с подпомагане на хората да влязат в подкрепена заетост, с работа с бизнеса, психолози, медиатори. Така ще тестваме дали подобен подход може да е ефективен от гледна точка на реализацията на човек с увреждане на трудовия пазар, защото най-достойният начин хората да имат доходи е чрез труда, а не само със социални помощи, коментира Зорница Русинова.

В отговор на въпрос с колко ще бъдат намалени инвалидните пенсии с реформата, Русинова каза, че е рано да се каже, но се надява с промяната на контрола върху решенията на ТЕЛК да спадне броят на т.нар фалшиви инвалидни решения, които водят и до повече инвалидни пенсии.

Според Русинова обаче най-важното на реформата е подпомагането на хората с увреждания в рехабилитацията, квалификацията, трудовото и личностното реализиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Група чужди туристи са загинали при атентат в Афганистан
Група чужди туристи са загинали при атентат в Афганистан
Близо 700 жители на испански остров  са евакуирани заради горски пожар
Близо 700 жители на испански остров са евакуирани заради горски пожар