НОВИНИ

До края на годината отпада реимунизацията на 11-годишните деца срещу туберкулоза

До края на годината ще отпадне реимунизацията срещу туберкулоза при деца на 11 години, както и едната ваксинация срещу пневмококова инфекция. Това обяви във Варна главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Препоръката е на Експертния съвет по имунопрофилактика за развитието на Имунизационния календар у нас през следващите 4 години.

bnt avatar logo
от БНТ
07:14, 12.06.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Предвижда се през 2021 година у нас да бъде въведена ваксината срещу варицела. Миналата година от дребна шарка у нас са се разболели близо 26 хиляди деца, 460 са били хоспитализирани. Смъртните случаи са два.

д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Ние го имаме предвид само като незадължителна имунизация, да могат да я правят тези родители, които сега пътуват в чужбина и я купуват от Гърция, Австрия, тъй като тя е в календарите на тези страни и да осигурим тя да бъде безплатна за тези, които желаят.

Процентът на родителите, които категорично отказват да имунизират децата си, са едва 0.7 процента. Според д-р Кунчев обаче невярната информация, която залива интернет пространството поражда в много родители страх от евентуални последствия. Валерия Николова е майка на едномесечно бебе. Не знае дали да вярва на написаното в социалните мрежи, но се притеснява от ваксините.

Валерия Николова: Нито съм за, нито съм против, но като цяло смятам да си ваксинирам детето.
Какви са ви мотивите да сте против?
От случаите, които чувам тук и там, не мога да кажа дали това се дължи на ваксините, не съм с такова образование, но все пак се прокрадва дозата съмнение.


Според д-р Кунчев много родители отказват да ваксинират децата си заради невярна информация, публикувана най-вече в социалните мрежи.

д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Те са предимно съсредоточени в големите градове, а нашaта насоченост е ние да им осигурим фактическа, научно обоснованата и проверена информация.

В България годишно се правят 2 милиона и 250 хиляди имунизации. Миналата година в системата за съобщаване на нежелани реакции са регистрирани 61 сигнала на граждани. Установено е, че само при едно дете може да се търси реална връзка между ваксината и неговото състояние.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Историческо събитие: Доналд Тръмп се срещна с Ким Чен-ун
Историческо събитие: Доналд Тръмп се срещна с Ким Чен-ун
Лекари в Русе искат повече болнични легла за висококвалифицирани дейности
Лекари в Русе искат повече болнични легла за висококвалифицирани дейности