НОВИНИ

Доброволци ще помагат на възрастни хора в Пловдив

Мобилни екипи от доброволци ще помагат на възрастни и самотно живеещи хора от Пловдив. Програма от такъв мащаб в областен град се осъществява за първи път в България, обявиха от Червения кръст. Инициативата започва в един от жилищните райони на Пловдив, като след това ще обхване целия град.

bnt avatar logo
от БНТ
07:51, 09.08.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

В пилотния проект на Червения кръст се включват университетската болница „Свети Георги“, охранителна фирма, и община Пловдив.

Таня Георгиева, директор на БЧК- Пловдив: Целта на проекта са самотно живеещите хора, над 70 години в големия град. Досега имаме опит с нашите партньори в малките населени места.

На възрастните хора ще се помага при покупки, посещение до личен лекар, спешна помощ, хоспитализация и при изписване от болница „Свети Георги“. 30 доброволци са нужни на месец, за да се обгрижват около 400 жители на район „Централен“. 19-годишната Елена е част от програмата. Тя вече е била в помощ на други самотни хора от региона.

Елена Джинска, доброволец: Аз бях адски шокирана от това, че в малките селища около Пловдив има хора, които няма абсолютно кой да се грижи за тях, няма кой да им помага. В май-малките села, които посещавахме даже нямаше и поликлиники или лекар.

В инициативата като доброволци за първи път могат да участват и хора на средна възраст.

Таня Малакова, БЧК-Пловдив: Наистина се надявам и по тази програма да се включат още - като съседи, близки, които да ни подават сигнали.

Потребителите на услугата ще се оценяват с анкета всеки месец, а при спешност ще се реагира веднага.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОН обяви минималните работни заплати в училищното образование
МОН обяви минималните работни заплати в училищното образование
И днес ни очаква горещо време
И днес ни очаква горещо време