НОВИНИ

Доналд Тръмп призова за пълна забрана мюсюлмани да влизат в САЩ

Кандидат-президентът на Републиканската партия Доналд Тръмп призова за пълна забрана мююслмани да влизат в Съединените щати. Призивът идва дни след най-смъртоносната атака в Съединените щати след 11 септември. Изявлението на Тръмп предизвика бурни реакции в страната.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:07, 08.12.2015 (извънредно)
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Пълна и тотална забрана за мюсюлмани да влизат в Съединените щати. За това призова Доналд Тръмп. Милиардер, бивша телевизионна звезда – Тръмп е смятан за фаворит за номинациите на Републиканската партия за президентските избори.

Доналд Тръмп, кандидат-президент на Републиканската партия, САЩ: “Доналд Джей Тръмп призовава за тотална и пълна забрана мюсюлмани да влизат в Съединените щати, докато властите на нашата държава не разберат какво по дяволите се случва… Нямаме избор.”

От лагера на Тръмп обясниха, че предложението е в отговор на нивото на омраза сред “широки сегменти от мюсюлманското население” спрямо американците.

Доналд Тръмп, кандидат-президент на Републиканската партия, САЩ: “Ще става все по-зле, ще имаме още Световни търговски центрове. Докато успеем да разрешим и разберем този проблем и опасната заплаха, която той представлява, нашата страна не може да става жертва на ужасни атаки на хора, които вярват само в джихад и които нямат здрав разум и уважение към човешкия живот”.

Забраната би важала за “всички мюсюлмани”, обясниха приближени на Тръмп – включително за туристи и за кандидати за визи. Думите на репубиликанеца предизвикаха гвенви реакции в Съединените щати.

Нихад Ъуод, изпълнителен директор на Съвета за американо-ислямски връзки: “Шокирани сме от предложението на Доналд Тръмп за тотална и пълна забрана мюсюлмани да влизат в страната. И този призив идва от човек, който иска да заеме най-високия пост в страната. Това не е американско.”

Критиките от Белия дом не закъсняха. Говорителят на американския президент определи поведението на Тръмп като “игра със страховете на хората”.

Фаворитката за номинацията на Демократическата партия за президентските избори Хилари Клинтън нарече предложението на Тръмп, “заслужаващо порицание, предубедено и създаващо разделение”.

Думите на Тръмп предизвикаха и гневна реакция сред съпартийците. Републиканецът Джеб Буш, който също е кандидат за президент нарече опонента си “неуравновесен”.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След атентата пак концерт в зала Батаклан в Париж (ОБЗОР)
След атентата пак концерт в зала "Батаклан" в Париж (ОБЗОР)
Обвиняемият за убийството на Мартин от Девня остава в ареста
Обвиняемият за убийството на Мартин от Девня остава в ареста