НОВИНИ

Дончев: Редно е да има ограничаване на права за хората без основно образование

В екипа ми имаше спор дали основното образование не е твърде ниска цел. Има аргументи средното образование да е задължително. Ние говорим за по-конкурентна икономика, богатството се формира, ако произвеждаш по-скъпи неща. След десетилетия, човек, който не може да смята, няма да може да се реализира на пазара на труда. Това коментира в "Още от деня" вицепремиерът Томислав Дончев, по повод лансираната от него идея основното образование да стане задължително.

bnt avatar logo
от БНТ
18:41, 05.12.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

По думите му е необходима промяна в Конституцията, като след това държавата трябва да полага двойни усилия - полицаи, психолози.

Полагат се усилия върнатите в училище деца да продължат да се обучават. В масовия случай големият проблем са семействата, които не ги подкрепят. За тях това не е ценност, карат ги да работят, коментира Дончев.

Томислав Дончев, вицепремиер: Щом законодателството има норма, съвсем логично е да има санкция за неизпълнението. Аз не съм убеден, че само и единствено глобите биха решили въпроса.

Според вицепремиера е редно да има ограничаване на права, които нямат поне основно образование. Той се аргументира, че образованието е безплатно. Изтъкна, че правителството полага много усилия в сферата на образованието, но е и необходимо училището да подготвя децата за ежедневието, тъй като сега това не е застъпено в необходимата степен.

Томислав Дончев: Една голяма част от населението, включително и младите хора, са институционално неграмотни. Те не знаят коя институция какви отговорности има.

Как може да си добър, критичен гражданин, да натискаш институциите, ако нямаш базисна гражданска грамотност, коментира Дончев.

Вицепремиерът каза, че очаква предложения от министрите в кабинета за съкращения в администрацията. Ако колегите не са достатъчно амбициозни, запазвам правото да гоним по-амбициозни цели. 130 000 души в момента работят в държавната администрация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сръбски депутат показа солидарност към протестите на жълтите жилетки
Сръбски депутат показа солидарност към протестите на "жълтите жилетки"
Цената на най-масовия бензин падна под 2 лв.
Цената на най-масовия бензин падна под 2 лв.