НОВИНИ

Двама младежи оцеляха след среща с вълци в планината

Вълци са срещнали двама младежи от София, които оцеляха по чудо преди седмица. Близо денонощие те бедствали в Стара планина над Калофер. Младежите преживели истински кошмар. След като видели вълците, паднали в пропаст и часове наред стояли в река. Каква е вероятността да срещнете вълк или мечка в Централния Балкан и какво да правите - вижте в репортажа.

bnt avatar logo
от Станислава Христозова
12:20, 24.11.2019
5844
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Да срещнеш вълк или мечка в планината е много рядко явление, тъй като животните целенасочено избягват хората. Според директора на Национален парк "Централен Балкан" все пак такава среща не е изключена, но е важно да не се изпада в паника.

Инж. Генчо Илиев, директор на НП "Централен Балкан": И за мечката, същото важи и за вълка - колкото и да е трудно, абсолютно необходимо е запазването на спокойствие и хладнокръвие и бавното отдалечаване от хищника без да губим визуален контакт с него.

През последните години няма регистрирани случаи на нападнати хора от мечки или вълци. Няма и увеличение на популацията им в района.

Инж. Генчо Илиев: В района на Средна Стара планина има около 100-130 мечки. Те сами си набавят храната. Зимата има достатъчно запас за тях, нямаме целенасочено хранене на хищниците.

Все повече хора в района на Карлово и Сопот обаче се оплакват от зачестилите набези на мечки, които причиняват щети върху кошери с мед, домашни животни и продукция. Основната причина да слизат близо до къщите е топлата есен и обилната храна, която намират около населените места. Местните животновъди са силно притеснени.

Румен Стоянов, кмет на Калофер: Няма животновъд, който да е ползвател на Балкана на Централен парк, и да не е пострадал от набезите на мечка или вълк.

А мечето Суими, което се превърна във всеобщ любимец, след разпространен клип, в който се вижда как се къпе в басейн към туристически комплекс в Сопот, скоро не е засичано от охранителните камери. Очаква се разрешение от министерството на земеделието, то да бъде уловено и пуснато на безопасно за него място в Централния Балкан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трети обвиняем по случая с камиона-ковчег в Есекс
Трети обвиняем по случая с камиона-ковчег в Есекс
Намаляват тютюнопроизводителите в Благоевградско
Намаляват тютюнопроизводителите в Благоевградско