НОВИНИ

Две групи учени ще се включат в Антарктическата ни експедиция

На 15 януари от летище София по маршрута София-Рим-Сантяго де Чили-Пунта Аренас заминават две групи учени за да се включат в състава на 25-а Юбилейна Антарктическа експедиция.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:13, 14.01.2017
Чете се за: 00:31 мин.
Още
две групи учени включат антарктическата експедиция

В петък излетяха ветераните-геолози доц. Димо Димов и д-р Камен Бонев, заедно с доц. Александър Шопов от НСА „В. Левски“, а в неделя – младите асистенти от Геолого-географския факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ палеонтолога д-р Дочо Дочев, петролога Стефан Велев и геохимичката Надя Янакиев и от МГУ „Св. Иван Рилски“ – геодезиста д-р Аспарух Камбуров. Всички те ще реализират научни проекти в рамките на амбициозната петгодишна Национална програма за полярни изследвания на Българския антарктически институт, одобрена от МС на Република България през м. август миналата година.

Геолозите ще лагеруват на палатки около две седмици на 40 км от базата ни „Св. Кл. Охридски“ на полуостров Байерс, в другия край на о-в Ливингстън. Доц. Шопов ще изследва състоянието на човешкия организъм в екстремни условия, Аспарух ще фиксира изкривяванията на GPS спътниковите сигнали в близост до Южния магнитен полюс, а Надя ще се включи в екипа на международния проект проучващ „вечната замръзналост“ (permafrost), заедно с учени от Португалия, Испания, Аржентина, Чили и САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бъчварова инспектира работата на ГКПП-Лесово и центровете в Елхово и Пъстрогор
Бъчварова инспектира работата на ГКПП-Лесово и центровете в Елхово и Пъстрогор
Военни помагат в усложнената зимна обстановка в Сливен, Добрич и Бургас
Военни помагат в усложнената зимна обстановка в Сливен, Добрич и Бургас