НОВИНИ

Две църкви канонизират Свети Серафим

В петък, на 26 февруари в катедралата "Св. Александър Невски " тържествено ще бъде обявен за светец архиепископ Серафим Соболев.Той е погребан в криптата на Руската църквата в столицата и години наред народната почит пред него не стихва.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
10:20, 24.02.2016
Чете се за: 05:42 мин.
У нас

За първи път в историята и на Руската и Българската православни църкви, един светец ще бъде канонизиран от две църкви едновременно. Какви ще бъдат ритуалите по канонизацията, защо ще има три икони с лика на светеца, като какъв ще бъде прославян свети Серафим и ще се увеличат ли поклонниците пред мощите му в София разказва Елиана Димитрова.

Окончателното решение за канонизацията на архиепископ Серафим Соболев беше взето на Архиерейския събор на Руската православна църква, който се проведе на 2 и 3-ти февруари в Москва. Именно по време на този събор владика Серафим беше провъзгласен за светец от Руската православна църква в храма " Христос Спасител". На събора присъства и варненският митрополит Йоан.

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан: Заседанието реално протече на 3 февруари от 10 часа като първия въпрос, който беше поставен беше въпросът за канонизацията на архиепископ Серафим заедно с други светии, които са изключително руски светии. Въпросът премина пред една много особена тържественост и пълно единогласие и единомислие между всички.
Архимандрит Филип, предстоятел на Руската църква "Св. Николай Чудотворец": Решението беше прието единогласно от свещения архиерейски събор на Руската православна църква, но трябва да се разбере, че тази канонизация беше предшествана от сериозна подготвителна работа. За първи път материалите бяха подадени в комисията в 2007-ма година като инициатор е светейшият московски патриарх и на цяла Русия Кирил- тогава смоленски и калининградски митрополит. Именно с неговия подпис тогава материалите отиват в комисията.

Работата по канонизацията продължава и през следващите години. През 2014 в кампанията се включи и БНТ, за да популяризира сред миряните, че се търсят медицински доказателства за чудесата, които е вършил владика Серафим.

Съставя се житие на владиката, изследва се богословското му наследство, дори се прави запитване до руските и българските служби дали не е сътрудничил на Държавна сигурност.

И така през декември 2015-та година съвместна българо-руска църковна комисия, начело с Волоколамския митрополит Иларион и Варненския митрополит Йоан решава, че няма пречки за канонизацията на владика Серафим. И още повече- решението е и двете църкви да го канонизират.

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан: Това е в известна степен прецедент.Светия Синод след работата на комисиите също потвърди желанието и даде в абсолютно единение съгласие РПЦ да канонизира архиепоскоп Серафим,тъй като е руски архиерей,но прославлението да се извърши от БПЦ,което всъщност е събитието, което предстои.
Архимандрит Филип, предстоятел на Руската църква "Св. Николай Чудотворец" Това е безпрецедентен случай.В историята на руската православна църква това е първи случай, това може да се каже точно.Мисля, че това може да се каже и за Българската православна църква.Безусловно това е радостно събитие. За първи път в историята на църквата се случва съвместна канонизация.
Архимандрит Дионисий, предстоятел на катедралния храм "Св. Александър Невски": За 2 хиляди години православна църква за първи път една поместна църква извършва канонизация съвместно с друга, друга пък извършва прославление съвместно с първата, която е сторила този акт.

Както вече стана ясно обявяването за светец на владика Серафим от Руската православна църква вече се случи в началото на февруари.Той беше канонизиран в чин " светител ".Този чин получават всички светци, който са били архиереи на църквата.Така както дълги години Серафим Соболев е бил архиепископ Богучарски.

Архимандрит Филип, предстоятел на Руската църква "Св. Николай Чудотворец ": Някои архиереи могат да бъдат свещеномъченици, но те трябва да са претърпели мъченически страдания.Той е живял в свободна страна до 1944 година, в царска България, където са почитали православната църква, където не е имало открити гонения.

Владика Серафим ще носи името - Свети Серафим Софийски Чудотворец, архиепископ Богучарски. Софийски по името на нашата столица, където той е бил архиерей повече от 30 години и където е починал, а чудотворец.....

Архимандрит Филип, предстоятел на Руската църква "Св. Николай Чудотворец": Това е название, което идва от народната любов, от народната почит. Както свети Николай го наричаме Чудотворец, така и владика Серафим - това е народно название.
Архимандрит Дионисий - предстоятел на катедралния храм "Св. Ал. Невски": Това е невероятно нещо, защото аз не се сещам в скоро време столицата ни да е имала свой светец и се оказва, че ние ще имаме един патрон, който е с руски произход, а неговото тяло е погребано тук и освещава нашата земя.

И така - тържественото прославление на владика Серафим от Българската провославна църква ще бъде на 26 февруари- тогава той ще бъде обявен за светец. На този ден, когато владика Серафим е починал ще се почита и паметта му според църковния календар. Прославлението ще се случи в катедралния храм "Св. Ал. Невски". Има и интересен факт, свързан с храма и владика Серафим.

Архимандрит Дионисий - предстоятел на катедралния храм "Св. Ал. Невски": В този патрирашески катедрален храм на 2 януари бяха донесени с лития от Руския храм дотук мощи на патрона на Св. Серафим Софийски - свети Серафим Саровски, които биват много почитани от българските богомолци и често може да видите опашка от хора пред тях.

За тържествата в България ще дойде делегация от Руската православна църква, водена от Волоколамския митрополит Иларион. Руският патриарх Кирил няма да пристигне заради тежката му визита в Латинска Америка и Антарктида, която ще приключи броени дни преди канонизацията.Тържествата ще започнат от предния ден - вечерта на 25 февруари.

Архимандрит Филип, предстоятел на Руската църква "Св. Николай Чудотворец": Светейшият патриарх Неофит със Светия Синод и делегацията на Руската православна църква ще извърши в криптата на нашия храм последната панихида за новопрославения светец, след това с иконата на свети Серафим Софийски чудотворец ще има литийно шествие от Руската църква до катедралния храм "Св. Ал. Невски."

Литийното шествие от руски и български свещеници и архиереи ще бъде предвождано от волоколамския митрополит Иларион и икона на свети Серафим, нарисувана в Санктпетербрургската духовна академия и осветена и дарена от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан: Негово светейшество подари икона на БПЦ осветена, всички руски архиереи изпяха величание пред тая икона, тя беше връчена и донесена от нас, поставена тук в Светия Синод.

Тази икона ще бъде предадена на патриарх Неофит пред храма и после ще остане в нашата катедрала.Тук ще бъде отслужено и всенощно бдение от варненския и великопреславски митрополит Йоан. На следващия ден - 26 февруари рано сутринта ще бъде обявено прославлението на владика Серафим за светец.

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан: Предвидено е по програма да започне в по-ранен час богослужението,четене на 118 акатизма, посещение на руската делегация, посрещане на нашия патриарх, след което да се извърши този чин на прославлението имам пред вид с иконата, с това осеняване на четирите посоки и страни.
Архимандрит Дионисий - предстоятел на катедралния храм "Св. Ал. Невски": Веднага след това ще се начене светата литургия, а поводът за прославлението ще бъде това, което всички ще чуят - обръщение към духовенството и целия народ на БПЦ в едно Патриаршеско и Синодално нарочно послание за това деяние и за този велик акт, че сме съвременници на подобно дело.

Има още две икони с лика на свети Серафим - едната е изработена за руската общност в България и ще остане в Руската църква.Трета икона пък нашият патриарх ще отнесе като подарък на руския патриарх при посещението си в Русия. И така- какво ще се промени за Руската църква и за столицата с тази канонизация?

Архимандрит Филип, предстоятел на Руската църква "Св. Николай Чудотворец": Струва ми се че владика Серафим се почиташе като светец и преди тази канонизация, затова може да се каже, че за много хора този факт вече се е състоял.Но, да, вече започнаха да идват повече хора. Нямам точна статистика, но това се вижда.

И наистина, докато снимаме в криптата не спира потокът от хора, дошли да измолят подкрепа от владика Серафим. И може би тук е мястото да припомним кой е той. Роден е през 1881 година в Рязан, получил теологическо образование, отличавал се със смирение и доброта, но в същото време и с необикновена твърдост по въпросите за вярата.

След Октомврийската революция владика Серафим заминава зад граница, а през май 1921-а е назначен за предстоятел на Руската църква в София.

Освен за руснаците в България, се грижи и за българите, за бедните и слабите. Малко преди да почине през 1950-а година една от ученичките на владиката през сълзи му казала, че сега няма да има пред кого да споделят мъките си. А той й отвърнал - А вие ми пишете писма. Оттогава пред неговия гроб в криптата на църквата не престават да идват хора и да пускат писма с желания.

Архимандрит Дионисий - предстоятел на катедралния храм "Св. Ал. Невски": Почитта му започва веднага след неговата смърт и въпреки онзи атеистичен режим криптата е била винаги с опашка от хора и поклонници.

След два дни те вече ще се молят на светец.

Като разбрах за това наистина бях много щастлива, защото с неговата помощ като божий пратеник съм преодолявала много трудности в живота си.

Помага ли ?

Да, категорично, да!

На толкова много хора упование е дал и надежда.Помага ли ?

Да, на мене много. На мене много. Винаги при нужда, когато имам беда винаги съм тук.

Радвате ли се, че ще има светец в Руската църква?

Много се радвам, много.

Така, просто съм чула, че е помогнал на много хора.

На вас?

Сега се надявам.

И така, в Руската църква вече се готвят за още повече поклонници.

Архимандрит Дионисий - предстоятел на катедралния храм "Св. Ал. Невски": Със сигурност поклонници и от Русия ще идват, и от Рязан и от Петербург, аз съм убеден, че това ще засили и вярата и у нас като видим каква е почитта към него и у другите.
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан: Това е една канонизация,която се извършва на човек от 20 век,което разбира се може да постави въпорса и пред нашата църква и за други теми и други личности, които заслужават да бъдат канонизирани и които са живели в този 20 век като период.

И нека завършил този репортаж с диалога, който е в основата на всичко случващо се след това пред гроба на Владика Серафим.

- Кой сега ще се моли за нас, владико?

- Ако имам дръзновение пред Бога, пишете ми писма и аз ще ви отговарям.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пристанище Пирея - залято от бежанци
Пристанище Пирея - залято от бежанци
Адвокат: Трябва обществено обсъждане по казуса Епъл - ФБР
Адвокат: Трябва обществено обсъждане по казуса "Епъл - ФБР"