НОВИНИ

Дворецът "Евксиноград" отваря врати за туристите след Нова година

Резиденция "Евксиноград" отваря врати за целогодишни туристически посещения, след като две години беше в процес на ремонт и реставрация.

bnt avatar logo
от Елена Георгиева
14:42, 22.12.2015
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
дворецът евксиноград отваря врати туристите нова година

В обновяването са вложени близо 10 милиона лева по проект на Оперативна програма „Регионално развитие", като държавата е участвала с 450 хиляди лева. Целта е дворецът да се опази като част от културно-историческото наследство на страната ни и да стане привлекателна туристическа атракция.

Дворецът, паркът, конюшните, оранжериите и розариумът вече са реставрирани в автентичния им вид. Комплексът е построен в края на XIX-ти век като лятна резиденция на монарсите от III-то Българско царство. Дворецът е реставриран в първоначалния му вид по оригиналния архитектурен проект. В салоните са запазени голяма част от автентичните мебели и вещи, ползвани от царското семейство. Повечето от полилеите в двореца са оригинални, като сред орнаментите е и символът на Бурбоните царската лилия.

Ася Стефанова - екскурзовод: "Намираме се в музикалния салон. Роялът, който виждате е немски, принадлежал е на втората съпруга на цар Фердинанд царица Елеонора".

При строителството му са използвани всички достижения на тогавашните модерни технологии.

Надежда Йорданова - ръководител на проекта: "Той е бил електрифициран, отопляван е с централно отопление с термопомпи. Също така паркът е бил първият електрифициран парк в Европа".

Дворецът ще е достъпен за хора с увреждания, като за целта е монтиран асансьор. Входът ще е на цени от 5 до 18 лева според възрастта и туристическия пакет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 1 милион нелегални имигранти са пристигнали в Европа от началото на годината
Над 1 милион нелегални имигранти са пристигнали в Европа от началото на годината
Близо 20 милиона лева неизплатени заплати за 2015 г.
Близо 20 милиона лева неизплатени заплати за 2015 г.