НОВИНИ

Двойна блокада на границата с Гърция

В отговор на блокадата на гръцките фермери български шофьори блокираха на свой ред границата с Гърция. Този път превозвачите блокираха граничен пункт Кулата - Промахон от българска страна. Причина за недоволството им е, че гръцките фермери нарушиха споразумението всеки ден да осигуряват прозорец между 11 ч. и 16 ч. , през който тежкотоварните автомобили да могат да преминават границата. Шофьорите се заканиха, че ще блокират всички пунктове по българо-гръцката граница.

bnt avatar logo
от БНТ
20:32, 16.02.2016
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

В пряко включване в емисията "По света и у нас" в 20 ч. репортерът ни в Благоевград Йорданка Бакалска заяви, че българските превозвачи са категорични, че ще протестират докрай. Краят за тях е оттеглянето на гръцките фермери от граничните пунктове. От 13 ч. вчера ГКПП "Кулата" е затворен за тежкотоварни автомобили. Опашката от камиони продължава да расте и вече е около 15 километра.

Миролюб Столарски - председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт: "Твърдо подкрепяме тази контра блокада и с каквото можем ще помогнем на тези хора. Четири седмици българинът спокойно чакаше и търпеше гаврите върху него. Омръзна им да им се подиграват отсреща разни пияни фермери. Те искат и са прави, че този път не трябва да отстъпят, докато не се махнат тракторите от границата".


;

Тази криза започна на 1 февруари. Тогава гръцките фермери заплашиха с безсрочно затваряне на всички граници със съседните страни, ако не бъдат чути от правителството. Протестите са срещу високите осигуровки и данъци наложени в рамките на спасителния план между Гърция и международните кредитори.

Два дни по-късно щетите за България имаха вече и конкретни измерения. 350 000 лева на ден са загубите за българските международни превозвачи, заявиха от браншовата им организация.Това са щетите само от неустойки заради забавените доставки. По техни данни, 1200 ТИР-а стоят блокирани от гръцка страна. Заради продължаващата блокада гръцкият посланик Димостенис Стоидис е привикан в Министерството на транспорта.

От транспортно министерство са призовали Гърция да осигури коридор за транзитните тежкотоварни автомобили. Стоидис е изразил притеснение за бързото решаване на проблема заради очакваната общонационална стачка в Гърция в четвъртък. Външно министерство ще се обърне към Брюксел за съдействие, заяви Даниел Митов.

На 4 февруари Гърция беше парализирана от обща стачка. На 5 февруари протестът приключи. Блокадите по границите обаче останаха. Същия ден българският министър на транспорта Ивайло Московски се срещнасе срещна със заместник-областния управител на Серес Йанис Моисядис, разговаря със стачкуващите фермери и поиска да се допуска доставянето на храна и вода за нашите превозвачи. Настоя също да бъде въведен точен график за пропускане на българските камиони, за да не се стига до напрежение от двете страни. На стачкуващите гръцки фермери транспортният министър Ивайло Московски каза, че уважава правото им да изразяват свободно своето мнение и да защитават исканията си, но това в никакъв случай не трябва да блокира работата на други хора и да води до загуби за бизнеса в България.

На 9-я ден откакто гръцките фермери затегнаха блокадата по границата, напрежението ескалира. Българските шофьори отговориха с реципрочни действия и блокираха изцяло за неопределено време движението през граничен пункт "Кулата". Това беше на 9 февруари

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Книга за успехите на Владислав и Черно море
Книга за успехите на "Владислав" и "Черно море"
Неправилно паркиране в столицата
Неправилно паркиране в столицата