НОВИНИ

Полфрийман е в Центъра за настаняване на чужденци в Бусманци

Австралиецът Джок Полфрийман няма да излезе на свобода въпреки решението за освобождаване. Затворническите власти го предадоха на миграционните, защото Полфрийман няма валидни лични документи. Иво Никодимов проучи каква е процедурата, която ще се приложи по отношение на Полфрийман. Ще напусне ли България? Какви са мотивите за освобождаването му? Само преди месец СГС взе абсолютно противоположното решение.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:27, 20.09.2019
Чете се за: 02:33 мин.
У нас

Софийският апелативен съд публикува мотивите за предсрочното му условно освобождаване. Джок Полфрийман е осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов.

Според съда австралиецът е излежал повече от половината си присъда, а ако се приспаднат и дните, в които е работил, всъщност на Полфрийман му остават 6 години и половина затвор. Освен това според съда той е изплатил част от обезщетението към близките на убития студент.

Джок Полфрийман е в Центъра за настаняване на чужденци в Бусманци. За да може да излезе на свобода, ще трябва да получи пасаван от австралийските власти. Възможността е такъв да получи от посолството на Австралия в Атина, което отговаря за България. Колко време обаче ще отнеме тази процедура на този етап никой не може да каже. Освен това днес адвокатът на Полфриймън каза, че не е сигурно, че той иска да напусне България. Имал предложения както от български, така и от германски фирми да работи като преводач от български на английски език.

Интересно е, че преди малко повече от месец Софийският градски съд отказа да освободи Полфриймън. При същите доказателства Апелативният съд, председателстван от Калин Калпакчиев, реши, че добра характеристика е, че Полфрийман е научил български език в затвора и е получил висше образование. Според този съдебен състав Полфрийман не е обществено опасен, има 13 награди, а наказаният му са заличени. Съдът казва, че Полфрийман е изплатил част от обезщетението, което е трябвало да плати на родителите на Андрей Монов. Това са само 3000 евро.

Тези 3000 евро са едва 1 % от онова, което Полфрийман трябва да плати на родителите на Андрей Монов. Той е осъден да плати 400 000 лв. обезщетение, върху които има около 200 000 лв. лихви за тези 8 години, откакто решението е влязло в сила.

;

Полфрийман е настанен в заведение за чужденци от закрит тип на Дирекция "Миграция" в Бусманци. Там той трябва да изчака да получи своите документи за самоличност от австралийските власти. Те могат да бъдат издадени от австралийското посолство в Атина. Едва тогава той може да бъде пуснат на свобода. Иначе днес в следобедните часове след дълги уточнения какво точно трябва да се направи, той беше предаден на дирекция "Миграция" в сградата на Централния софийски затвор.

Джок Полфрийман, осъден за убийството на Андрей Монов: Благодаря на Десислав Трайков, зам.-началник на затвора.

С тези думи точно в 15 часа и 41 минути Джок Полфрийман напусна затвора в София, но не като свободен човек. Конвоиран от служители на дирекция "Миграция" към МВР той се отправи към Бусманци, където ще бъде задържан в Центъра за настаняване на чужденци от закрит тип. Там осъденият за убийството на Андрей Монов трябва да изчака австралийските власти да му издадат паспорт. Адвокатът на Полфриймън не коментира дали клиентът му ще се върне в Австралия, но каза, че имал предложения за работа от няколко фирми.

Калин Ангелов, адвокат на Джок Полфрийман: Свързано нещо с преводи от български на английски и в България и в Германия. Не е проблем с намирането на работа.

Именно научаването на български език и завършването на висше образование докато е в затвора са част от мотивите, с които съдебният състав - председателстван от съдия Калин Калпакчиев взима решение да освободи предсрочно Джок Полфрийман от затвора. Магистратите отбелязват още, че осъденият доброволно съдействал на затворническата управа в контактите с други осъдени чужденци, като е превеждал по време на разговорите. Позовават се и на това, че Полфрийман е получил 13 награди, а наказанията му вече са заличени. Съдебният състав приема, че се е поправил и вече не е обществено опасен, въпреки че управата на затвора е застъпила обратната теза.

Десислав Трайков, и.д. началник на затвора в София: Именно благодарността е в кавички в тази посока. 7 страници отрицателно становище съм написал за лицето. В него съм изразил мнение, че същият не следва да бъде освободен условно - предсрочно.
Проф. Николай Проданов, зам.-министър на правосъдието: Моето дълбоко убеждение от май месец 2017 година до сега, съдейки по неговото поведение, доколкото имам информация, е че може би има някакви позитивни прояви в личността на този човек, но той не се е поправил.
Данаил Кирилов, министър на правосъдието: Това решение е необосновано в настоящия момент по отношение на този лишен от свобода.

В мотивите си съда е записал и факта, че е изплатил част от обезщетението на родителите на убития Андрей Монов. "По света и у нас" научи, че Полфриймън е изплатил едва 3 хиляди евро по сметките на семейство Монови. Осъден е на обезщетение от 400 хиляди лева, което с лихвите за осем години от влизането на присъдата в сила, e нараснало до 600 хиляди лева. Съдия Калин Калпакчиев, който е и председател на Съюза на съдиите този път не пожела да говори, избра да обясни мотивите си в разпространено писмено становище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Босият император
ДРУГИТЕ новини: Босият император
Катрин Тасева спечели квота за Олимпиадата в Токио
Катрин Тасева спечели квота за Олимпиадата в Токио