НОВИНИ

Екатерина Захариева е номинирана за поста правосъден министър

Промените в Конституцията бяха приети окончателно с гласовете на 189 народни представители. Против гласуваха 39 депутати, един беше въздържал се. Процедурата мина бързо, със ставане на крака и поименно гласуване. Приетите конституционни промени бяха оценени като крачка напред в посока на съдебната реформа. Видът, в който бяха одобрени, обаче е именно причината за оставката на правосъдния министър Христо Иванов и за трусовете сред Реформаторите. От Екатерина Захариева се очаква да успокои разговорите за реформата и да я продължи. Началникът на кабинета на президента е предложението на премиера за нов правосъден министър. Гласуването на номинацията й беше отложено за петък ,за да може да се срещне с коалиционните партньори. ГЕРБ и партиите подкрепящи правителството ще пренапишат коалиционното споразумение.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:01, 16.12.2015
Чете се за: 02:06 мин.
У нас

Кандидатът за нов правосъден министър Екатерина Захариева беше представена първо на министрите в кабинета след срещи на премиера с Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ тази сутрин.

Бойко Борисов - министър-председател: "Така че сме се спряли на Катя Захариева. Просто исках първо на вас да ви я представя. Като свършим в Министерски съвет, ще отидем с нея и колегите до парламента, ще се срещнем с парламентарните групи."

Два часа по-късно премиерът дойде с кандидата за правосъден министър и в парламента. И въпреки, че изборът беше включен в дневния ред изненадващо той не влезе да обяви в пленарната зала името на новия министър , а я представи на коалиционните и подкрепящи управлението партньори."

Бойко Борисов - министър-председател: "Аз съм работил с нея, така че знам нейния административен опит, знам нейния характер, говорейки с всички колеги, разглеждайки кандидатурите, които имаше стигнахме до извода, че тя би се справила."

Изборът на Екатерина Захариева обаче ще е съпроводен с пренаписване на коалиционно споразумение. В него трябва да бъдат заложени гаранции за продължаване на съдебната реформа.

Борисов Борисов: "Искаме да преформатираме коалиционното споразумение, за което подчертавам дори промяна за Конституцията няма в него, това беше като бонус като нещо допълнително, което да направим в тази сфера. Да поеме всички предложения и в коалиционното споразумение да поемат гаранция партиите, които управляват и подкрепят, че това ще бъде извършено в най-скоро време."

Борисов залага на Екатерина Захариева заради опита й като министър в двете служебни правителства на президента Росен Плевнелиев и началник на неговия кабинет. А тя приема предизвикателството.

Екатерина Захариева - кандидат за министър на правосъдието: "Защо се нагърбих? Защото считам, че това е реформата на реформите и без реални стъпки по нея и без успокояване на разговорите по нея и връщане на разговорите на експертно и професионално ниво нищо няма да се случи."

Подалият оставка министър на правосъдието не подлага на съмнение, че Екатерина Захариева ще продължи започнатото от него.

Христо Иванов - министър на правосъдието в оставка: "Не мисля, че става дума за удобен избор, аз по-скоро чета в нейния избор знак, че се осъзнава сериозността на ситуацията и предизвикателствата пред които сме изправени."

Кандидатурата на Захариева не се оценява еднозначно от Реформаторския блок. ДСБ, които минаха в опозиция са на мнение, че този избор означава, че ГЕРБ и останалите им колеги нямат достоен кандидат.

Радан Кънев - съпредседател на ПГ на Реформаторския блок: "Обикновено досега в служебните кабинети г-жа Захариева заемаше позиции за които не е намерен друг кандидат."

Останалите партии от Реформаторския блок имат изисквания към новия правосъден министър.

Найден Зеленогорски - депутат от ПГ на Реформаторски блок: "Аз искам да чуя какво смята да направи г-жа Захариева още повече, че ние от Реформаторския блок ясно казахме, че искаме в много кратки времеви срокове да се случат много важни неща."

Подкрепящите кабинета от Партиотичния фронт ще се въздържат при избора на Захариева.

Валери Симеонов - съпредседател на Патриотичния фронт: "Няма да се женим за нея да ни харесва или да не ни харесва. Смятаме, че няма да внесе промяна най-общо казано."

Опозицията - БСП и ДПС очаквано няма да подкрепят избора на Екатерина Захариева.

Атанас Мерджанов - говорител на ПГ на БСП - лява България: "Г-жа Захариева вече на два пъти участва в служебни кабинети и съвсем не мога да споделя някакви бляскави успехи от нейното управленско движение."
Четин Казак - депутат ПГ на ДПС: "Не поставяме под съмнение тази експертиза, имаме много високи очаквания. Надявам се новия министър на правосъдието наистина да докаже, че желае да се случи съдебната реформа по най-добрия начин."

На Екатерина Захариева й предстои за ден да убеди Реформаторския блок и групата на АБВ, че тя е най-подходящата кандидатура. При парламентарната аритметика само така може да бъде сигурна, че ще е новият правосъден министър след гласуването в петък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал в Юридическия факултет на Софийския университет
Скандал в Юридическия факултет на Софийския университет
Закриват митница Свиленград
Закриват митница Свиленград