НОВИНИ

Екатерина Захариева: Хубаво е да има по-широк дебат за Истанбулската конвенция

Хубаво е да има по-широк дебат за Истанбулската конвенция, да се чуят всички гледни точки - не само на неправителствения сектор, но и на жертвите на насилие. Позицията е на министъра на външните работи Екатерина Захариева пред медиите в Народното събрание.

bnt avatar logo
от БТА
10:23, 25.01.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас
екатерина захариева хубаво широк дебат истанбулската конвенция

Чуваме, изписаха се имена на жени, които са убити при домашно насилие, даде тя аргумент в полза на спорния за обществото ни документ. Според външния министър референдум по темата, както иска БСП, трябва да бъде "за" или "против" домашното насилие, защото за това става дума в конвенцията.

Екатерина Захариева подчерта, че оценява позицията на Светия синод, но, по думите ѝ, това е едно от становищата. Нека, призова тя, да чуем дебата, хубаво е, че всички се обявяват против домашното насилие. Министърът добави, че обществото трябва да разбере, че именно за това става въпрос в конвенцията, за да има информиран избор.

Първият ни дипломат увери, че, ако все пак, документът не бъде ратифицирана от парламента, няма да има никакви последствия за България. Просто ще покажем, за съжаление, че като че ли на думи искаме да сме част от демократичната общност, правим едно навън, а като се върнем тук, изместваме дебата и правим друго за лична употреба.

Няма пречка да се изменят законите, посочи още Захариева, но бих задала въпроса - защо като ще препишем текстовете на конвенцията в законите, да не я ратифицираме. Вицепремиерът даде за пример силно католически държави като Полша, които са ратифицирали документа.

Резултатът от вота на недоверие към кабинета тя определи като очакван. Не чух предложения по политиките, не чух и какво правителството не е направило, а по-скоро лични нападки, обвинения и парламентарни игри по отношение на воденето на заседанието, каза Захариева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер се готви за пети брак
Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер се готви за пети брак
Летище София с над 30% ръст на пътниците през 2017 г.
Летище София с над 30% ръст на пътниците през 2017 г.