НОВИНИ

Елена Йончева: Оградата по границата с Турция се превръща в държавна тайна

Оградата по българо-турската граница и всяка тема, свързана с преминаването ѝ, качеството на строителството се превръща в държавна тайна, това означава всяко разследване за корупционни практики по тази тема да се превърне в цензура. Така депутатът от левицата и журналист Елена Йончева оцени пред медиите в парламента вчерашното решение на кабинета съоръжението да бъде в списъка на обектите от значение за националната сигурност.

bnt avatar logo
от БТА
14:50, 19.10.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас
елена йончева оградата границата турция превръща държавна тайна

Поводът за думите на Йончева е декларация по-рано от името на ПГ на левицата, в която се критикува решението, искат се оставки и се съобщава за опит на Гранична полиция да попречи на журналистката да снима незарит от две седмици голям ров до Малко Търново.

В кулоарите на НС тя потвърди, че от три месеца прави свое разследване и като депутат събира информация за качеството на оградата, за която са отпуснати почти 200 млн.лв, но първоначалният проект на МВР не е реализиран. Вместо това е осъществен друг, в резултат на което оградата пада, чупи се, през нея буквално за минути минават по 40 души, това съм го виждала, снимала, регистрирала - те преминават по-бързо от автобус с бежанци през КПП, описа Йончева видяното.

Тя разказа, че преди два дни /на 17 октомври/ Гранична полиция е препречила пътя й към изкопа с мотива, че се извършват оперативни издирвателни дейности. След тежък, по думите на депутата, разговор е получила достъп до мястото. Елена Йончева все пак уточни, че забраната не е лично за нея, а за всички журналисти.

Забранено е въобще показването, разговора на тази тема, тя се превръща в тема от националната сигурност, коментира Йончева и попита откога разследването на корупция в България се криминизира. Така на практика държавата налага цензура на всички, които искат да разследват и изнасят факти за корупционни практики за бежански канали, за строежа на оградата, категорична е депутатът.

Йончева припомни за внесения в прокуратурата сигнал на ПГ на "БСП за България" заради съмнения за тежки корупционни практики при изграждането на възпрепятстващото инженерно съоръжение.

Тя увери, че филмът, който подготвя, не се финансира от никого, снима със своя камера, монтира го на собствения си компютър.
Журналистката беше категорична, че действията ѝ по никакъв начин не са срещу влизането на България в Шенген, а напротив - целта е да се посочат слабостите и те да бъдат отстранени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Намаляват катастрофите с мотористи, отчита КАТ
Намаляват катастрофите с мотористи, отчита КАТ
БСП поиска оставката на Валентин Радев и Валери Симеонов
БСП поиска оставката на Валентин Радев и Валери Симеонов