НОВИНИ

ЕВН и ЧЕЗ: Наложените ни глоби са необосновани

Електроразпределителното дружество ЕВН намира за необосновано и нечестно налагането на санкции от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране и Комисията за защита на потребителите. От компанията посочват, че и двете решения са издадени в непосредствена близост до коледните празници, така че срокът за обжалване е максимално кратък.От ръководството на ЧЕЗ заявиха в съобщение до медиите, че не са извършили нарушения по закона за конкуренцията.Антимонополният орган глоби ЕВН и ЧЕЗ и с 5 млн. лева, а КЕВР наложи санкция на ЕВН заради нарушение при смяна на електромери.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:59, 21.12.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас
евн чез наложените глоби необосновани

Първата глоба на КЕВР е на стойност 6 милиона лева и тя е заради два липсващи подписа на свидетели в протоколите за смяна на електромери. От ЕВН смятат, че глоба от по 3 милиона лева за липсващ подпис е твърде висока.

Представителят на дружеството Чемширов обясни, че през 2013 г. компанията е имала няколко такива случаи, но от тогава е взела всички необходими мерки, за да няма подобни нарушения. От EVN са категорични, че когато техни представители са посетили двата адреса, там не е имало собственик на електромерите и са оставени уведомителни писма. В тях се казва, че при повторното идване клиентът трябва да осигури представител, за да бъде извършена подмяната. Но и при второто посещение такъв представител не е бил осигурен.

Втората глоба е на стойност 4 милиона и е наложена от антимонополния регулатор. Тук освен EVN е санкциониран и ЧЕЗ. От КЗК заявиха, че двете електроразпределителни дружества са злоупотребили с монополно положение.

Заявяваме, че „ЧЕЗ Електро България“ АД и „ЧЕЗ Разпределение България“ АД също изпълняват своята дейност в съответствие с всички изисквания на българското и европейското законодателство и отхвърляме твърденията за извършени нарушения на закона за защита на конкуренцията, заявиха от ръководството на компанията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца от Благоевград се учиха как сами да месят и украсяват коледните пити
Деца от Благоевград се учиха как сами да месят и украсяват коледните пити
Община Момчилград обяви 22 декември за ден на траур
Община Момчилград обяви 22 декември за ден на траур