НОВИНИ

Евродепутатът Андрей Новаков с експеримент в подкрепа на родните превозвачи

Евродепутатът Андрей Новаков направи експеримент, като пътува с камион в Европа, за да види дали новият пакет мобилност има приложение и полза за водачите. Пътуването между Белгия и България завърши рано тази сутрин на Граничен пункт "Калотина". Какъв е изводът от експеримента - вижте.

bnt avatar logo
от БНТ
12:50, 21.05.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

"Да влезеш в обувките на шофьор на камион поне за ден". В случая на евродепутата Андрей Новаков, смяната на професията продължава пет дни. Време, в което споделя една кабина с международния водач Сюлейман и време, в което затвърждава позицията си.

Андрей Новаков, евродепутат: Реалността е такава, че ако направиш толкова рестриктивни мерки, обричаш хората, които ще изпълняват този пакет мобилност от ден първи.

Евродепутатът намира за неприемлива и мярката, при която е заложено шофьорите да работят три седмици, а четвъртата да прекарват в родната си страна.

Андрей Новаков, евродепутат: Едва ли има човек, който не иска да каже "аз не искам да се прибера при семейството си", но тогава, когато те задържат на границата, какво правиш? Да оставиш камиона на опашката и да тръгнеш да се прибираш?

Според Новаков, няма как регламент да предвиди всяка ситуация, в която могат да попаднат шофьорите.

Ако тахографът ти покаже, че можеш да изминеш още три минути каране, а си по средата на 10-километров тунел? Пред какъв избор си изправен?

Курсът от Белгия до България Новаков изминава в кабината на Сюлейман, който е по международните пътища от пет години. Според него промяна е необходима, но тя е неосъществима в този си вид.

Сюлейман, шофьор на ТИР: Трябва да мислиш за паркинг, за мигранти, налага се да мислим и за тахографа. Качи се при мен, видя за какво става въпрос, как са нещата по пътищата, как се движим. Всичко видя на живо.

Ще бъде ли приет новият "пакет мобилност" в първоначалния му вид ще стане ясно след двете гласувания в Брюксел на 24 май и 4 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И Парагвай откри посолство в Ерусалим
И Парагвай откри посолство в Ерусалим
МВнР:Не е потвърдена подготовката за тероризъм на задържания в Марсилия българин
МВнР:Не е потвърдена подготовката за тероризъм на задържания в Марсилия българин