НОВИНИ

Фестивал на крафт бирата в Пловдив

Над 80 вида крафт бира опитаха пловдивчани на първия по рода си фестивал в Капана „Две-три бири", който продължава и днес. 15 пивовари от цялата страна представят направената от тях крафт бира с различни вкусове и аромати.

bnt avatar logo
от Сашка Пушкова
09:30, 21.05.2017
Чете се за: 00:58 мин.
Още

Пет вида бира произведена специално за фестивала в Пловдив представи Александър Герчев от София. Това са светла бира, два вида вайс която е направена от пшеница и малц, бира с джиндижифил и бира с какао. .Скоро ще произведе и бира с пчелен прашец. Александър и съдружникът му правят бира от три години. Имат пивоварна в село Мрамор край столицата, в която работят трима души.

Александър Герчев-пивовар от София
Нашата бира е така наречената бира тип ейл, което е горна ферментация, използваме едни от най-добрите немски малцове. Внасяме от Щатите от Нова Зеландия, от Германия от най-добрите производители в света. Нашата бира е т.н. жива бира, неферментирала, непастьоризирана и на дъното има мая. Маята е доста богата на витамини -това различава крафт бирата по принцип от по-комерсиалните марки.


Бирата е готова за пиене само за 28 дни, казва на Герчев.

Борислав Минков от Перущица произвежда немска бира от септември.Той има пивоварна в двор от 20 декара, където строи ресторант, има частен зоопарк и детска площадка и смята да превърне мястото в приятен кът за отмора.

Борислав Минков- пивовар от Перущица
Бирата ни е пилц лагер бира,която е характерна със съдържание на хмел, в нашата има три вида хмел, като единия придава много нежен вкус на мандарина, а другите две бири са типично немски баварски вайцен и пушен лагер. Пушения лагер се оказа една от най-търсените бири, специфичното за него е че има вкус на пушена шунка.

Пловдивчани си купуваха бира за дегустиране срещу жетони по 7 лева за шест дегустации на бира по 150 милилитра.

Биреният фест продължава и днес на паркинга на ул. Константин Стоилов под крепостната стена на Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Детски панаир се провежда за първи път в Добрич
Детски панаир се провежда за първи път в Добрич
Международен фестивал на градските изкуства
Международен фестивал на градските изкуства