С традиционното запалване на казана за варене на ракия в центъра на Троян беше дадено началото на Българския фестивал на сливата. В продъжение на три дни жителите и гостите на планския град и съседното село Орешак ще имат възможност да станат свидетели на приготвянето на различни деликатеси от слива, да ги опитат, да се запознаят с местните традиции и занаяти.
Една от една от най-големите атракции е изваряването на троянска сливова ракия на централния площад.
Минко Лалев
"Тайната на хубавата ракия е хубав материал и майсторлъка на изваряването. Това си е един обичай, затова се отглеждат тук и тези сливови насаждения, троянската слива, това е една традиция, която всяка година се спазва."
Балканджиите препоръчват троянската ракия да се пие със специални мезета.
Минко Лалев
"Първо сланинката, тънко нарязана, леко почервена с червен пипер, а пък ако сложиш и нещо по-така, тъничко нарязано, гарантирам, че глава няма да ти боли."
Не са малко и почитателите на троянската сливова, пристигнали отдалече да опитат еликсира.
Генко Ангелов
"Ма много хубава ракия била, да я опитам така."
Местните твърдят, че десетелетия наред основните им доходи са свързани с балканския плод.
Донка Банковска
"Сливата, ракията, сушените сливи, мармаладът, пестилът – това е било нашият поминък."
В конкурси силите си премериха майсторите на домашна сливова ракия, на сладко и сладкиш със сливи, както и на основно ястие или предястия с този плод.