НОВИНИ

Филм на БНТ с награда от Международния фестивал на червенокръстките филми

Документалният филм на БНТ „Аз, ти и приятели“ е отличен на престижния Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми, чието 17-о издание се проведе във Варна. Лентата получи наградата на председателя на Българския Червен кръст и е единствената наградена българска продукция в категорията „Филми на Червения кръст и Червения полумесец“. Автор на филма е Цветелина Атанасова, режисьор Борислава Димова.

филм бнт награда международния фестивал червенокръстките филми
bnt avatar logo
от БНТ
13:39, 20.10.2017
Чете се за: 01:24 мин.
Още

федерация на Червения кръст и Червения полумесец. Фестивалът се провежда под патронажа на госпожа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец. Фестивалът се провежда под патронажа на госпожа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

федерация на Червения кръст и Червения полумесец. Фестивалът се провежда под патронажа на госпожа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

федерация на Червения кръст и Червения полумесец. Фестивалът се провежда под патронажа на госпожа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

Филмът бе селектиран от комисия с председател проф. д-р Темелко Темелков за участие в състезателната програма на фестивала сред рекордните 1890 филма от 107 държави.

„Аз, ти и приятели“ (2017) е филм, посветен на групата за спасяване с кучета към Планинската спасителна служба. Той е увлекателен разказ от първо лице на водачите на кучета и съжителството им с техните четириноги партньори. Лентата документира моменти от работата на три оперативни двойки водач - куче. Показват се любопитни подробности от емоциите, дългото и последователно обучение на кучетата и водачите, за да се изгради връзка между тях, която ги прави незаменим екип, готов да помага при различни бедствия, аварии и инциденти. Филмът разкрива още какво мотивира планинските спасители и инструктори да се отдадат на отговорната работа да спасяват човешки животи.

„Планинските спасители повечето сме доброволци. Това е усещане, което не се описва. Просто ставаш и тръгваш, не се замисляш. Взимаш каквото е необходимо и отиваш да помогнеш на някого. Това е усещане“, споделя планинският спасител Екатерина Ковачева във филма.

Телевизионният разказ е дело на умелата операторска работа на Анна Андреева и Атанас Атанасов и е монтиран от Диана Григорова. Филмът е представена за първи път в рубриката „В кадър“ по БНТ1.

„Аз, ти и приятели“ бе прожектиран два пъти в програмата на международния форум, чийто художествен директор е проф. д.н. Божидар Манов.

В богатата съпътстваща програма бяха представени още три продукции на Българската национална телевизия: „Елеонора – забравената царица“ с автор Елиана Димитрова, „Двамата Габровски“ на Екатерина Генова и „Прохождането“ по сценарий на Зоя Черешарова.

Основна тема на 17-ото издание бе „Агресия –Хуманност – Кино“. Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми е най-авторитетният форум в областта с над 50-годишна история. Организатори са Българският Червен кръст и Медицински университет – Варна, с подкрепата на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец. Фестивалът се провежда под патронажа на госпожа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

Филмът „Аз, ти и приятели“ на Цветелина Атанасова можете да гледате ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вдигат детските надбавки за едно дете с 3 лв., за две деца - с 5 лв.
Вдигат детските надбавки за едно дете с 3 лв., за две деца - с 5 лв.
Криза за медицински специалисти в Спешната помощ в Русе
Криза за медицински специалисти в Спешната помощ в Русе