​Филмът "Възвишение" закрива седмия сезон на "Пътуващото лятно кино с БНТ1“ ​

На 8 септември (събота) по традиция на Лятната естрада в Борисовата градина в София ще бъде закрит седмият сезон на националната кампания за възстановяване на летните кина в България – „Пътуващо лятно кино с БНТ1“. Последната прожекция от тазгодишната програма на инициативата ще бъде на игралния филм „Възвишение“ на режисьора Виктор Божинов, създаден по едноименния роман на писателя Милен Русков. Началният час е 20:30, като кинолюбителите ще имат възможност да се срещнат с част от екипа, работил по продукцията.

от БНТ
15:50, 04.09.2018
Чете се за: 01:47 мин.
Още
​филмът възвишение закрива седмия сезон пътуващото лятно кино бнт1

Българската национална телевизия е копродуцент на „Възвишение“, чийто сюжет е базиран на исторически факти. Действието във филма се развива през 1872 г., когато Димитър Общи (в ролята Филип Аврамов) и неговата чета осъществяват Арабаконашкия обир. Както и в романа на Милен Русков, така и във филмовата версия, основните персонажи са Гичо и Асенчо, на които е възложена отговорната задача да намерят и лично да предадат писмо до Васил Левски. Търсенето се превръща в трагикомично приключение, изпълнено с интриги и предателства. В ролята на Гичо се превъплъщава актьорът Александър Алексиев, а като Асенчо - младият актьор Стоян Дойчев, за когото „Възвишение“ е дебютен филм.

Впечатляващи роли в лената записват още: Христо Петков, Кирил Ефремов, Благовест Благоев, Станислав Ганчев, Румен Гавазанов, Антонио Димитриевски, Ивайло Димитров, Владимир Михайлов, Велчо Шунтов и други.

Режисьорът на „Възвишение“ Виктор Божинов има участие в над 60 игрални филма. Работил е със световни имена в киното като: Режис Варние, Шльондорф, Братя Тавиани, Тимур Бекмамбетов, Майкъл Аптед, Ули Едели и други, бил е асистент-режисьор в продукциите „Изток-Запад“, „Спартак“, „Цезар“, „Ханибал“, „Рим“, „Юлий Цезар“ и др. Божинов е снимал най-знаковите епизоди на хитовата поредица „Под прикритие“ на БНТ и редица други телевизионни проекти.

Продуцент на „Възвишение“ е Иван Дойков, в чието портфолио също влиза сериалът „Под прикритие“, както и игралният филм „Мисия Лондон“. Сценаристи са Нели Димитрова, Виктор Божинов и Милен Русков, който е и автор на диалозите.

След забележителния успех на филма в България при появата му през 2017 година и наградата за най-добър балкански филм на 22-рия Международен „София Филм Фест“, „Възвишение“ беше представен на редица престижни кино форуми в Лондон, Виена, Копенхаген и други.

„Пътуващо лятно кино с БНТ1“ дава възможност на българските зрители за нова среща с един от най-гледаните български филм за последните 7 години – „Възвишение“ - на 8 септември в столицата по време на официалното закриване на седмия сезон на кампанията.

Тази година в програмата на инициативата бяха включени общо 24 населени места в страната. Специално за зрителите на обществената медия атмосферата от гостуванията на пътуващото кино отразяват журналистите Анна Ангелова, Елица Кънчева, Драгомир Драганов и Ваня Богданова. Повече за седмото издание на „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ гледайте в предаването „Култура.BG“ на 10 септември, понеделник, от 9:45 ч. по БНТ1.

;

Повече за проекта „Пътуващо лятно кино с БНТ1“

От началото на проекта през 2012 г. „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ достигна и до най-малките селища в страната, където кино няма от десетилетия. През изминалите шест години повече от 100 000 души гледаха 168 безплатни прожекции. 57 български заглавия от игралното, документалното, късометражното и анимационно кино срещнаха нови почитатели. Кинотеатрите в Карлово, Елена, Бяла, Генерал Тошево, Кърджали, Велико Търново, Силистра, Криводол, Поморие, Перник, Ямбол, Плевен, Варна, Шумен, Българово и в селата Черни Осъм (Троянско) и Орешак (Троянско) вече са възстановени.

Кампанията на БНТ е носител на престижните награди Eventex Awards България и Eventex Awards International, както и на „Златно сърце“.

Проектът се осъществява с подкрепата на: ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА, ВОЛТАРЕН, СТОЛИЧНА ОБЩИНА, Издателска къща „ХЕЛИКОН“, NO BLINK, EU&ME

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Теч на газ в Благоевград, няма пострадали
Теч на газ в Благоевград, няма пострадали
БНТ1 ще излъчи мачовете на българските волейболисти от Световното първенство
БНТ1 ще излъчи мачовете на българските волейболисти от Световното първенство