НОВИНИ

Френска асоциация подаде жалби срещу пет IT компании заради личните данни

Френска асоциация за защита на потребителите на интернет обяви днес, че е внесла пет колективни жалби срещу „Гугъл“, „Епъл“, „Фейсбук“, „Амазон“ и „LinkedIn“ на „Майкрософт“, обвинявайки ги, че експлоатират по незаконен начин личните данни на потребителите си, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
21:58, 28.05.2018
Чете се за: 00:25 мин.
У нас
френска асоциация подаде жалби пет компании заради личните данни

Организацията нарекла се „Квадратура на мрежата“ уточнява в изявление, че в жалбите има имена на близо 12 000 души и че те са били внесени в Националната комисия за цифрови технологии и и свободи в Париж.

Организацията и хората, подписали се в жалбите, се възползват от новите разпоредби на Европейския регламент за защита на данните, който предвижда такава възможност за колективно действие.

В жалбите хората, които са поставили подписа си, смятат, че „Гугъл“, „Фейсбук“ и другите социални мрежи, не спазват правилата на регламента за личните данни в начина, по който те събират съгласието на потребителите. Критикувани са предварително отбелязаните квадратчета или клаузите, постановяващи, че продължаването на използването на услугата е равносилно на приемане. Жалбите настояват за забрана на обработването на данни от поведенчески анализи и прицелното рекламиране и призовават за възможно най-висока административна глоба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австрия планира да намали социалните помощи за чужденци
Австрия планира да намали социалните помощи за чужденци
Роман Абрамович става израелски гражданин
Роман Абрамович става израелски гражданин