НОВИНИ

Гарнизонна фурна в Пловдив - арт център или парк?

С нетрадиционна поредица от протестни изложби и акции пловдивски артисти спасиха от събаряне бившата гарнизонна фурна в града. От сдружение „Изкуство днес" настояват сградата да се превърне в център за съвременно изкуство. Общината възнамеряваше да започне събарянето тази седмица, за да направи на мястото за парк. След възникналото напрежение, се взе решение за допитване сред жителите на квартала.

bnt avatar logo
от Владислав Севов
11:34, 05.03.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Навремето тази фурна е изхранвала целия пловдивски гарнизон - четири полка и още няколко отделни части - близо 8 хиляди войнишки гърла всеки ден.

Люба Иванова, жител на квартала
Майка ми даже работеше там. Правеха някакви сухари за войниците. И всеки ден отиваше сутрин, вечер се връщаше. Претърстваха ги. Ако исках да си хапна една, трябваше да дойда тук при нея. Не можеше да се изнася.

Гарнизонната фурна, която беше собственост на министерството на отбраната, стана общинска в края на 2015 година с правителствено решение. Скоро след това Общината обяви, че сградата ще се събори и на нейно място ще се построи парк. Миналата година за целта е изготвен проект, отделени са 350 000 лв за събаряне на сградата.

Димитър Колев, кмет на район Западен
Ние сме извървели дългия път на обществени поръчки, обсъждания ,сключване на договори. И в последния момент се ражда тази идея.

Художникът Емил Миразчиев, основен инициатор на поредица от артистични акции за запазване на Гарнизонната фурна, признава, че късно е разбрал за намеренията сградата да се събаря. След като е прочел за това в пресата в началото на февруари, е помолил за достъп до мястото и е останал изумен от видяното.

Емил Миразчиев, председател на сдружение „Изкуство днес"
Винаги казваме ,че нямаме пространства ,идва Европейска столица на културата, няма къде да се реализират проекти. Ето едно чудесно място, където целият ъндърграунд, цялата алтернативна култура ще намери място.

Заедно с архитектурно студио „Осем и половина" се заемат с план за реконструкция на зданието и са уверени, че ще са необходими не повече от 320 хиляди лева.

Димитър Колев:
Съжалявам, но не мога да се съглася с това нещо. Януари месец, когато се гласува бюджетът на община Пловдив, бяха заделени един милион лева за кино „Космос". То е в много много добро състояние от Гарнизонна фурна.

И двете страни в спора са категорични, че ще се съберат на по-широк дебат по темата, в който ще участват представители на общината, на артистичната общност и експерти. Допитването до жителите ще започне следващата седмица.

В понеделник районният кмет ще проведе разговори с домоуправителите на близките до Гарнизонна фурна блокове. Те ще трябва да насрочат събрания, на които да се съберат мненията на жителите на квартала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Бургас - електронно записване в детските градини и първи клас
В Бургас - електронно записване в детските градини и първи клас
Герджиков: Вече имаме сигнали за купуване на гласове в Северозападна България
Герджиков: Вече имаме сигнали за купуване на гласове в Северозападна България