НОВИНИ

Глоби за суперслаби манекенки

Франция въведе тежки наказания за агенциите, наемащи на работа суперслаби модели. Парламентът в Париж прие закон, който предвижда сурови глоби и дори затвор.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
22:24, 18.12.2015
Чете се за: 00:41 мин.
Още
глоби суперслаби манекенки

Какво означава суперслаби - законът дефинира понятието спрямо индекса на телесната маса, който трябва да е минимум 18 - например - 55 кг. за ръст от 1.75. По-малко от толкова означава проблеми за здравето на момичетата. Това е изискването, за да бъдат наети на работа от модна агенция, като за доказателство трябва да представят медицинско свидетелство.

Оливие Веран, депутат, автор на поправките в закона: "Отсега нататък, преди да бъдат наети, моделите трябва да посетят лекар, който да оцени индекса на телесната им маса. Той се изчислява, като се раздели теглото на квадрата на ръста и се използва от Световната здравна организация за да се определи дали човек е недохранен".

Законът предвижда редовно мерене на теглото и цели да накара модните агенции и други компании да не стимулират млади момичета към нездравословен живот. При нарушения глобата е 75 000 евро, както и шест месеца затвор.

Силви Фабрегон, директор на модна агенция: "Според мен, няма проблем с теглото на моделите - тези момичета са млади, високи и слаби, такава е структурата им. Те не са недохранени, да не говорим за анорексични. "

Във Франция между 30 - 40 000 момичета страдат от анорексия, повечето са под 20 години. С новия закон страната се присъединява към Испания, Италия и Израел, където има подобни разпоредби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Попов: Необходимостта от реформа в МВР е очевидна
Валентин Попов: Необходимостта от реформа в МВР е очевидна
Юлия Пискулийска с премиера на две книги
Юлия Пискулийска с премиера на две книги