НОВИНИ

Големият цигулар Гил Шахам: "Обожавам българската музика!"

Големият американски цигулар Гил Шахам ще изнесе концерт утре вечер с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Максим Ешкенази в зала "България". В ексклузивно интервю за БНТ, прочутият изпълнител и носител на "Грами" и множество други награди, разказа за любовта си към класическата музика и за позитивните му впечатления за България.

Мина Петрова
от Мина Петрова
19:03, 29.01.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Носителят на "Грами" Гил Шахам е за пръв път у нас по случай концерта си с Оркестъра на Класик ФМ радио, под диригентството на Максим Ешкенази. Заедно те ще изпълнят забележителния Концерт за цигулка и оркестър от Лудвиг ван Бетовен.

Гил Шахам: "За мен това произведение е невероятно, аз го изпълнявам вече 30 години. Може би и повече. На моята възраст казвам 30 години за всичко. Но все още, то е толкова ново, толкова е революционно, толкова модерно. Сега като си говорим си мисля за един пасаж, в който цигулката просто спира на висок трил... просто един продължителен трил и времето спира. А пък виолончелото свири [ето така] разбирате ли, толкова е модерно."

БНТ: "Какво е Вашето впечатление за България и за нашата традиционна фолклорна музика?"

Гил Шахам: "Обожавам я. Много обичам именно традиционна музика, която е по-танцувална и в нея има невероятни ритми. 5/4- ти , 7/4- ти - танци, които намирам за изключително интересни."

БНТ: "Цигулката, която държите в ръцете си е много специална. Знам че свирите на нея повече от 20 години, а тя е направена през далечната 1699. Каква е нейната история и значението ѝ за Вас?"

Гил Шахам: "Да, това е Страдивариус с дълга история. Направена е за графиня Полиняк, която е била голям защитник на изкуствата. Тя е свирила в двореца на Луи XIV, но също е участвала много активно в музикалния живот във Венеция. Тя е упълномощила много от концертите на Вивалди, които сега знаем и обичаме. Тя е жената, която е извела "Четирите сезона" извън Италия, в Париж, където за пръв път произведението е изсвирено в двореца на краля. И си мисля, че тази цигулка е по някакъв начин отговорна за това."

Концертът се организира с помощта на "Кантус Фирмус" и е част от цикъла "Музиката на Америка".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват видеозапис с побой над млад мъж от униформени
Разследват видеозапис с побой над млад мъж от униформени
Гръцките фермери може да достигнат до Промахон
Гръцките фермери може да достигнат до Промахон