НОВИНИ

Готвят нови правила за работата на учителите по ски

Добри условия за каране на ски и сноуборд в зимните ни курорти .Около 75 % от пистите на Банско работят. В Πaмпopoвo всички лифтове са на разположение на туристите, а 6 пиcти са отворени. В Боровец пригодни за нощно каране са пистите "Рила", "Ротата", "Мартинови бараки 1, 2 и 3".От министерството на туризма обявиха, че подготвят промени, свързани с практикуването на професията ски учител. Най-важната от тях е въвеждането на специални категории.

bnt avatar logo
от Йорданка Бакалска, Ф. Сургов
11:19, 03.01.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Новата наредба предвижда въвеждането на категории за упражняване на професията ски учители и изисквания за полагане на изпити по теория и практика преди придобиването на удостоверение за правоспособност. Преподавателите ще трябва да имат специализации по алпийски ски, ски бягане и сноуборд.

Борис Колчагов е ски учител в Банско от 15 години. Според него новата категоризация ще бъде в услуга на туристите. Като най-добра той определи идеята за създаване на специален списък на ски инструкторите, който ще бъде достъпен онлайн.

Борис Колчагов, ски учител: Определено ще улесни нашата дейност. Ще има яснота и виждане за правоспособността на определените лица с тази дейност. В 21-ви век това е нещо нормално, време е да го има и в нашата професия.

Ски учителите ще могат да практикуват само ако са наети от училище. Така ще се ограничи броят на работещите в сивия сектор.

- Радващото е, че последните години някакси отшумява тази практика благодарение на усилията на всички ни, - смята Борис Колчагов. Учителят по ски е категоричен, че освен другите условия, на които трябва да отговарят ски учителите, те трябва да владеят и чужди езици, защото все повече чужденци посещават зимните ни курорти.

За ски учителите, които не отговарят на някое от новите изисквания, има условие да изкарат едномесечен стаж, за да могат да практикуват професията или просто да държат изпит отново.

Според новата наредбата учебните програми и план на обучението ще се разработват от професионалните туристически сдружения, според международните стандарти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шиитите по света протестират против екзекуцията на Шейх ан-Нимр
Шиитите по света протестират против екзекуцията на Шейх ан-Нимр
Кога са празниците и почивните дни през 2016 година
Кога са празниците и почивните дни през 2016 година