НОВИНИ

Граничните пунктове с Гърция остават изцяло затворени

Граничните пунктове "Кулата", "Илинден", "Капитан Петко войвода" и "Маказа" остават затворени заради двойната блокада на границата ни с Гърция. От едната страна са протестиращите гръцки фермери, а от другата - контраблокадата на българските превозвачи.

bnt avatar logo
от Кр. Ангелов, Сл. Илиев
15:38, 18.02.2016 (обновена)
Чете се за: 01:24 мин.
У нас
граничните пунктове гърция остават изцяло затворени

Пунктът "Маказа" беше блокиран тази сутрин от български превозвачи. Не се пропускат никакви автомобили, полицията пренасочва идващите от България коли към пунктовете при Златоград и Ивайловград, които днес все още работят.

Протестиращите на "Маказа" превозвачи предупредиха, че от утре и те ще бъдат затворени и така няма да остане нито едно място по българо-гръцката граница, откъдето може да се преминава. Контрапротестът ще е докато гръцките фермери не свалят окончателно блокадите си и не изтеглят селскостопанската техника. За да се поддържа 24-часово дежурство на българска територия, нашите превозвачи са направили график и протестиращите периодично ще се сменят.

;

Ситуацията на граничния пункт с южната съседка "Кулата - Промахон" става все по-тежка. Министърът на транспорта Ивайло Московски в разговор с гръцките власти не успя да постигне споразумение за премахване на блокадата. Министърът каза, че изцяло подкрепя българските превозвачи. Въпреки, че Съветът по европейските въпроси е запознат с проблема, засега няма отговор.

Шофьори на ТИР-ове в 25 километровата колана, която достига почти до гръцкия град Серес казаха, че нямат никаква информация дали се водят преговори между протестиращите фермери и българските превозвачи и вижда ли се краят на блокадата. Оплакаха се, че в района няма заведения за хранене и магазини.

- Казват още 72 часа, някой казват в понеделник, никой не казва какво ще се случи. Тук стоим и чакаме, храна, вода - няма.

От другата страна, на българска територия собственик на превозваческа фирма се притесняваше как ще се разплати с шофьорите, които сега са блокирани с камиони, натоварени с жито.

- Страшно е, тези хора имат семейство, аз на тия хора трябва да им дам пари, те разчитат на тия пари, как да им дам пари. Откъде да ги взема тия пари, за да ги дам, а ми кажете това?!

Според министър Московски, ситуацията е излязла извън контрол.

Ивайло Московски - министър на транспорта: "Не може да влияем на нашите превозвачи и аз лично тук ги подкрепям, защото това е безобразие тотално.Четири седмици хората бедстват. За мене това не е държава, аз не мога да разбера при положение,че официалната власт признава ,че това са незаконни действия,да не прави нищо,то е така ,фактите са такива."

Под пълна блокада е и граничният пункт "Капитан Петко Войвода". Следобед опашката от товарни автомобили беше 3 км от българска и 7 км от гръцка страна. Някои от шофьорите заявиха, че не подкрепят контраблокадата, защото се оказва, че заложници отново са българите.

Загубите от блокадата до момента се изчисляват на около 10 милиона евро и за това България ще предяви финансови искове пред Европейския съюз, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Легендарният вестник Стършел чукна 70 лазарника
Легендарният вестник "Стършел" чукна 70 лазарника
Армията се включва в охраната на границите
Армията се включва в охраната на границите