Григор Горчев: Финансирането на ин витро процедурите е добро за България

Професор Григор Горчев заяви в студиото на "Денят започва", че финансирането на ин витро процедурите, от страна на държавата, е един много добър пробив в здравеопазването. Според него, това ще даде шанс на много хора да станат родители.

от БНТ
08:01, 19.05.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
Професор Григор Горчев: "Това е един добър успех. Пробив в българското здравеопазване относно ин-витро процедурите. Процентът на стерилни двойки в България е голям. Не само женският, но и мъжкият фактор е от значение. В България са разрешени до три опита, а сега вече се разрешава 4, което според мен е максималния брой. След четвъртия намалява сериозно шансът."

Според Горчев, това дава шанс и на жените с ракови заболявания, на които се налага да им бъдат отстранени детеродните функции."

Професор Григор Горчев: "Много е тънка нишката. Отпадат лимитите за нещо, за друго не. Тук смисълът не е толкова финансов, колкото етичен. Защото в България има ин-витро центрове, които работят доста професионално и имат между тях една донякъде лоялна конкуренция. В този случай те се самоконтролират. Но аз гледам повече като онколог, отколкото като човек занимаващ се с ин-витро. Тук аспектът би могъл да се смени в друга посока, защото за жалост са много чести раковите заболявания в ранна възраст. За съжаление често идват млади жени с рак, на които трябва да се отстранят детеродните функции, ако не могат да се запазят по една или друга причина. И от тази гледна точка, се получава едно финансиране на замразяване на яйцеклетки и ембриони на жени с онкологични заболявания, което от една етична гледна точка е добър старт и добра атестация за България."
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Владимир Москов: Там, където е местната власт, там са хората
Владимир Москов: Там, където е местната власт, там са хората
Протест на шофьори на тежкотоварни камиони
Протест на шофьори на тежкотоварни камиони