НОВИНИ

Как да се предпазим при гръмотевични бури в планината?

Гръмотевичните бури в планините продължават и през следващите дни, предупреждават синоптиците, затова туристите трябва да бъдат внимателни, ако предприемат преходи. Само преди дни, мълния уби моторист в района на връх Ореляк в Пирин. В планините на височина над 2000 метра времето се променя много неочаквано, билото е най-опасното място в планината, понеже именно там се формират бурите. Трябва да сме със заредени телефони, но ако попаднем в буря, необходимо е да ги изключим. Какво още трябва да направим, ако ни застигне гръмотевична буря в планината - вижте във видеото.

bnt avatar logo
от Антония Сукалийска
18:29, 31.07.2018
6929
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Въпреки неблагоприятната прогноза Иван Червилов и неговият брат тръгнали от хижа Яворов към Кончето по билото на планината. На височина около 2 500 метра времето за минути се влошило.

Иван Червилов: Ние бяхме в облака и гръмотевиците се формираха точно там, където бяхме ние....

Двамата успели да слязат от най-високата част, разделили се и приклекнали. Няколко мълнии паднали съвсем близо до тях.

Иван Червилов: Аз бях най-уязвимият, защото имах метални неща. И тогава разбрах, че заради тези метални предмети мен ме удряше най-много гръмотевицата. И примерно - като се движа и без да искам, тя като ме удари и ми съкрати мускулите на краката и аз без да искам клякам долу.

И двамата, уплашени, но невредими успели да слязат от планината.

Можем да проверим дали мълниите падат опасно близо до нас, като броим секундите от момента, в който блесне светкавицата, докато чуем самия гръм. Ако секундите са по-малко от 10, веднага трябва да намерим подходящо прикритие.

А подходящо прикритие в планината са скалните ниши и пещерите, до които обаче не трябва да се допираме, защото са проводник на електричество.

Благовест Обецанов, планински спасител: Човек трябва да се изолира от земята. Най-добре е да стъпи върху раницата, да бъдат приклекнали хората, да се освободят от всички метални предмети, да ги оставят на разстояние. Ако групата е голяма, хубаво е да се разпръсне, да не са всички на едно място. Най-лошият съветник е паниката.

Задължително трябва да се отдалечим от реките и езерата по време на буря.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха единствената у нас лаборатория за генетични аномалии при бременност
Откриха единствената у нас лаборатория за генетични аномалии при бременност
Работи се за възстановяване на движението по пътя Девин - Кричим
Работи се за възстановяване на движението по пътя Девин - Кричим