НОВИНИ

Гърция е на ръба на бедността

Финансовите министри от Еврозоната заседават в Брюксел, за да обсъдят напредъка на Гърция по изпълнението на условията на спасителната ѝ програма. Преговорите между Атина и кредиторите ѝ са в застой от месеци, което предизвиква напрежение на финансовите пазари. Докато се чакат свежи пари за Атина, все повече гърци са изправени на ръба на бедността. "Затягането на коланите" засяга не само най-бедните, а средната класа и дори по-заможните гърци.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:33, 20.02.2017
Чете се за: 01:08 мин.
По света

На фона на финансовата несигурност и вдигането на данъците и осигуровките под натиска на кредиторите, все повече гърци са принудени да се пенсионират преждевременно, a работещите да поемат по-голяма финансова тежест. Малкият и среден бизнес все по-трудно остава "на повърхността".

Аги Коливас, собственик на магазин за колела: "През последната година ни става все по-трудно да оцеляваме... с всички тези нови данъци и такси. От една страна искат да плащаме още и още, а от друга клиентите ни рязко намаляха. Скоро може и да фалирам".
Янис Кузупис, собственик на ресторант: "Ако ресторантът заработи 40 000 евро, след като платим всички разходи, данъци и такси, ми остават по-малко от 2000 евро печалба. Никой не може да работи дълго при подобни условия".

Увеличението на данъците стана под натиска на кредиторите. През 2015 г. МВФ и страните от Еврозоната се съгласиха да отпуснат кредит от 86 млрд. евро на няколко транша до 2018 г., а от своя страна Атина промени данъчната си система.

Седем години след началото на гръцката криза, броят на крайнобедните се е увеличил драстично. Тази неправителствена организация в Атина раздава топъл обяд на бездомници. През 2012 г. тук са се хранели около 2500 души. Днес броят им надхвърля 26 000. Центърът разчита на дарения, но и те стават все по-малко.

Ева, доброволец: "На ръба на оцеляването сме. Както повечето гърци, така и ние - просто съществуваме".

Със значително по-ниските пенсии, мнозина трудно успяват да плащат дори битовите си сметки. 73-годишната Димитра все още не може да повярва, че се налага да разчита на безплатен обяд.

Димитра, пенсионерка: "Едва свързвам двата края, едва..."

Според изследване една трета от гърците живеят на прага на бедността. Едва един на всеки 10 души е доволен от доходите си. През лятото на 2015 г. Гърция договори трета спасителна програма, но сега очаква пореден транш от обещаните от МВФ и Еврозоната заеми. Преди да го получи обаче, Атина трябва да погаси дълг от 7 млрд. евро до юли тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вкусовете на Италия идват в Пловдив
Вкусовете на Италия идват в Пловдив
Как един загубен портфейл намери притежателя си в Америка?
Как един загубен портфейл намери притежателя си в Америка?