НОВИНИ

Гръцки фермери успяха да блокират границата с България

Група гръцки фермери са успели след обяд днес да блокират граничния пункт „Промахон” на около километър от българо-гръцката граница.

bnt avatar logo
от Източник: БГНЕС
19:29, 28.01.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Блокадата е осъществена от група фермери с трактори от пограничните села между границата и Сяр /Серес/. Те са успели да стигнат до ГКПП Промахон – Кулата и блокирали Е-79 малко преди гишетата за плащане на тол-такси. Те се намират на около 500 метра след разклона за село Промахон. Блокадата им била за близо час – до 17.30 ч. Тракторите на фермерите са стигнали до границата, след като полицейските постове, блокирали всички входове на магистралата към границата, се оттеглили към 16 ч.

На всеки вход на магистралата вече четвърти ден напряко застават полицейски патрулки, за да не минат тракторите на протестиращите фермери. Те са разполагат по входовете на Е-79 към 10 ч. всяка сутрин, към 16 си тръгват. Това са знаели фермерите и днес са пробили блокадата, но бързо са изтласкани от силите на жандармерията си спецчастите за борба с безредиците O.П.K.E. Голямата група от протестиращи фермери с около 50-на трактора полицията продължава да удържа на позицията им на изхода на Сяр /Серес/ към Солун и ГКПП „Промахон”. Вчера те казаха, че ще направят всичко възможно, за да стигнат до българската граница.

;

Всяка година от последните 10 години гръцките фермери, които по това време нямат никаква работа, блокират границата, нанасяйки големи щети на българския бизнес. Само през миналата година те надхвърлиха 20 милиона лева. Тук не се включват моралните и психически щети, които изпитват българските шофьори, пожелали да преминат границата и с дни мръзнещи на дълги опашки. Остава „загадка“ защо всяка година гърците, които уж твърдят, че протестират срещу своето правителство, идват с тракторите си именно на нашата граница, а сега вече и на македонската, а не отидат в центъра на Атина, където има по-голяма вероятност да бъдат чути от премиера си Алексис Ципрас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Театралните пилигрими от Брани поле
Театралните пилигрими от Брани поле
Спукана тръба блокира част от варненски булевард
Спукана тръба блокира част от варненски булевард