НОВИНИ

Гръцките протести се засилват

Гръцките фермери, които от дни протестират срещу предложените от правителството данъчни и пенсионни промени, готвят обсада на Атина днес и утре. Продължават и блокадите по границите с България и Македония, както и на основните пътни възли във вътрешността на страната.

гръцките протести засилват
bnt avatar logo
от БНТ
06:31, 12.02.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Отношенията между правителството и фермерите са крайно обтегнати, като управляващите заплашиха, че няма да допуснат протестиращи да влязат с трактори и да шестват макар и символично на площад Синтагма в центъра на Атина. За днес там е насрочен протест на земеделските, в който ще участват работещи от почти всички сектори. Митинги пред министерството на труда и на други места са планирали още лекари, адвокати и други свободни професии.

Днес фермерите ще започнат да се събират на площад Синтагма. Сутринта се очакват кораби със земеделски производители от остров Крит да акостират на пристанище Пирея. Протестиращите срещу пенсионната реформа и данъчните промени фермери ще останат там и утре.

За тогава митинг е насрочил и комунистическият синдикат ПАМЕ. Протестът ще се състои на другия атински площад Омония. Междувременно продължават и блокадите по границите, както и по основните пътни артерии в страната.


Въпреки засилените протести се очаква графикът за пропускане на тирове през граничния пункт "Кулата" да бъде спазен и днес, съобщават от външно министерство.

Съгласно споразумението с протестиращите гръцки фермери всеки ден през граничния пункт се пропускат камиони между 11 и 15 часа. От външно министерство напомнят, че в различни периоди на денонощието остават блокирани и основни транспортни връзки във вътрешността на страната. Магистралата Атина - Солун ще бъде отворена до 12 часа на обяд, за да може протестиращите фермери да се придвижат към гръцката столица заедно със земеделската си техника, за да се включат в протестните действия.

От външно министерство призовават българските граждани да избягват места с масови мероприятия и да се информират за актуалната обстановка преди да потеглят на път. При възможност да се избягват и да не се предприемат рискови пътувания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР: Информирайте се, преди да тръгнете за Гърция
МВнР: Информирайте се, преди да тръгнете за Гърция
Руският патриарх замина за срещата си папа Франциск
Руският патриарх замина за срещата си папа Франциск