НОВИНИ

Гъст смог надвисна над Пекин заради хилядите фойерверки за Лунната нова година

Жителите на Пекин отново се събудиха при гъст, задушаващ смог, надвиснал над града в резултат на хилядите фойерверки, пуснати от тях през нощта в чест на настъпилата Лунна нова година по китайския календар.

bnt avatar logo
от БТА
10:12, 28.01.2017
Чете се за: 01:02 мин.
Още
гъст смог надвисна пекин заради хилядите фойерверки лунната нова година

Много китайци отново прибягваха до фойерверки въпреки наложените ограничения и публични предупреждения срещу подобни начини на празнуване в силно замърсената китайска столица, предаде Ройтерс.

Столичните екологични власти съобщиха, че концентрацията на вредни прахови частици във въздуха е достигнала второ по стойност равнище тази сутрин за последните пет години. През 2014 г. градската управа на Пекин обяви "война за замърсяването" с цел да подобри решително състоянието на екологичната среда в града. Програмата предвиждаше и строги мерки срещу замърсителите и нарушителите. Най-голям "принос" за замърсяването имат изгарянето на въглища от индустрията и за отопление, което влошава екологичната обстановка най-вече през зимните месеци.

В редакционна статия тази сутрин партийният официоз "Женмин жибао" специално се спира на вредата от фойерверките и отново призовава китайците да ги избягват.

Заради Лунната нова година милиони китайци по традиция предприемат дълги пътувания, за да бъдат заедно с близките и приятелите си на празниците, които траят повече от седмица. Властите предвидиха за тази година 3 милиарда такива пътувания.

;

Държавната информационна агенция Синхуа съобщи, че тази година продажбите на фойерверки в Пекин са спаднали с близо 5 процента, но това очевидно се оказа недостатъчно да предотврати поредната екологична криза в града, настъпила само за броени часове, отбелязва Ройтерс. Тази сутрин по улиците на столицата хиляди хора, посрещнали с буйни празненства през нощта годината на Огнения петел, отново носят маски на лицата си, за да се предпазят поне малко от вредните частици във въздуха. Те се отправят към големите пекински храмове и паркове, където празненствата ще продължат.

Подобно е положението и в районите около столицата и в съседния голям китайски пристанищен град Тиенцзин. Надеждата е, че очакваните два преминаващи над града студени фронта в близките дни ще разсеят поне малко смога.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерите на южноевропейските страни се събират днес в Лисабон
Лидерите на южноевропейските страни се събират днес в Лисабон
По-добри условия за хищниците във варненския зоокът
По-добри условия за хищниците във варненския зоокът