Българинът променя подхода си към храната. Тези сигнали излъчиха диетолози на фестивала за природосъобразен начин на живот „Зравей здраве!”, който започна днес в Пловдив. Специалистите акцентираха върху хляба на трапезата. Според тях, през последните 5...
Българинът променя подхода си към храната. Тези сигнали излъчиха диетолози на фестивала за природосъобразен начин на живот „Зравей здраве!”, който започна днес в Пловдив. Специалистите акцентираха върху хляба на трапезата. Според тях, през последните 5 години хората са започнали да търсят вкуса на погачите, които помнят от детството си.
Хората вече не поглъщат всеки срещнат продукт на пазара. Търсят информация за произход и качество.
Това се забелязва най-ясно при хляба. След интензивния внос на черни брашна от Австрия и Германия, вече все по-големи площи от полята в Северна България раждат такова зърно. Според пловдивски пекари, шансът за боядисване на брашната е минимален.
Димитър Йолтов – хлебар: „Ако мелничарите ги боядисват, сигурно черното ще остава и по моите ръце. Не се е случвало да се изцапам с някаква такава неясна смазка.”
Според диетолозите, интересът към здравословния хляб е предизвикан от интензивното затлъстяване на нацията. Хората от бранша са категорични, че хората не надебеляват от самия хляб.
Димитър Йолтов – хлебар: „От хляб не се напълнява. Напълнява се от комбинация с мляко, тлъсто свинско. От това бихте напълнял… Хляб, диня и сирене – комбинация която българинът много харесва, е една от най-тежките за преработване от стомаха.”
В рамките на два дни специалисти по здравословно хранене ще обогатят представата на хората за вредни и полезни храни. Ще има лекции за справяне с негативните емоции и със стреса.
В сезона на грипа: Ръст на заболеваемостта у нас, кога да очакваме пика?