НОВИНИ

И в Зверино се хванаха на ледено хоро (ГАЛЕРИЯ)

Врачанското село Зверино е сред малкото в страната, които могат да се похвалят със спокоен живот. Престъпност почти няма, хората се познават, знаят си и болките. Една от тези на младите хора беше, че на Богоявление досега не се е хвърлял кръст в реката. Поне последните 55 години. Нещо, което група смели момчета днес промениха.

Калин Дацов
от Калин Дацов
17:49, 06.01.2017
5602
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

От ранни зори читалище "Факел" се огласи от над 30 смелчаци, които пожелаха да са част от историческото възобновяване на празничния ритуал. Местната фолклорна група "Змей Горянин" допринесе за високия градус на настроението, преди групата да се отправи към устието на местната река Златица. Владимир Петров стана първият щастливец, който извади Богоявленския кръст. Той получи 100 лв. от кмета Цанко Цанев.

Владимир Петров: "Чувствам се много добре, щастлив съм, радвам се, че хванах кръста. Дано традицията да продължава и занапред. Нека запазим традицията в Зверино и вбъдеще да се включват все повече и повече хора. - Студено ли беше? - Не, сутринта леко "подгряхме" с останалите момчета и се чувстваме идеално. Не е толкова студено. Радвам се, че толкова хора се събраха тук за да ни уважат нас и цялото село".

А след това всички се хванаха на хорото в ледените води и си обещаха и следващата година да бъдат на същото място.

;;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ знаят кои руски агенти стоят зад предизборната хакерска атака
САЩ знаят кои руски агенти стоят зад предизборната хакерска атака
Пуснаха ТИР-овете по АМ Тракия и в някои части на Хемус
Пуснаха ТИР-овете по АМ "Тракия" и в някои части на "Хемус"