Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Има недостиг на донорите на репродуктивни материали

Над 140 000 са двойките с репродуктивни проблеми у нас. Около 30% от тях се нуждаят от донорски репродуктивен материал, за да имат деца. Дарителите обаче са малко. В опит да популяризират този вид донорство за пета поредна година неправителствени организации провеждат информационна кампания и благотворителен базар в София. С набраните средства се финансират ин-витро процедури.Вижте репортажа на Альоша Шаламанов.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
08:23, 10.12.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Ангелина е на 41. Омъжена е от 6 години. Семейството прави опити да има дете, но се оказва, че и двамата имат репродуктивни проблеми. От пет години правят ин-витро процеудири, но без успех. Единственият шанс да имат дете е изкуствено оплождане с донорска яйцеклетка.

Ангелина Пашалийска: Надяваме се, че поне догодина ще се получи. До една година. Ние подадохме документи август месец. Това е нашия шанс да имаме бебе.

Ангелина вярва, че яйцеклетката, дарена от непозната жена, ще сбъдне най-голямата ѝ мечта и ще осмисли живота на семейството ѝ. У нас от началото на годината репродуктивен материал са дарили около 600 жени. Валя е била донор 3 пъти.

Валя Попова - донор: Дава ти едно духовно спокойствие. Нещо, което знаеш, че си могъл да направиш - направил си и си си продължил по пътя, но знаеш, че там някъде някой е щастлив благодарение на теб.

Според лекарите хората с репродуктивни проблеми у нас се увеличават и са все по-млади.

Д-р Стела Чапанова - акушер-гинеколог: Можем да вземем някакви мерки - да си направим профилактични прегледи. Жените да замислят забременяване на възраст по-малка от 40 години. Ако има някакъв проблем да се обръщат към съотвените специалисти.

От донорски яйцеклетки и сперматозоиди се нуждаят над 50 000 двойки в страната. Дарителите обаче са малко.

Дамите могат да станат донори, ако са до 34 години и са родили поне едно дете. При мъжете възрастово ограничение няма.

Д-р Стела Чапанова - акушер-гинеколог: При жената е малко по-сложно, защото е свързано с процедура за събиране на яйцеклектите, отколото при мъжа.

По данни на Агецнията по трансплантации през тази година са направени над 1100 ин-витро процедури с донорски репродуктивен материал. Заради остаряла наредба на здравното министерство и недостига на донори процедурите се заплащат от пациентите, обясниха от фондация "Майки за донорството".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Eдна година по-късно Хитрино се възстановява от трагедията
​Eдна година по-късно Хитрино се възстановява от трагедията
​Летни курорти привличат туристи и през зимата
​Летни курорти привличат туристи и през зимата