НОВИНИ

Инициативата "Стара хартия за нова книга" днес е в София

Екокампания, спасила близо 1200 дървета, отново е в София. За пета поредна година "Стара хартия за нова книга" събира децата и ги учи как да пазят природата и да събират разделно отпадъците. Инициативата започна вчера от Хасково, продължава днес в София, ще стигне до Русе и Пловдив, за да завърши в Бургас. Децата и младежите, които искат да си изберат нова, безплатна книга, могат да донесат на бул. "Витоша" 37 в София 5 кг и повече непотребна хартия.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
08:56, 10.09.2017
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Близо 18 000 деца за четирите години от старта на кампанията са предали 90 тона хартия за рециклиране. Спoред организаторите на "Стара хартия за нова книга" чрез тази инициатива децата осъзнават, че четенето не е скучно занимание.

Виктория Бисерова - организатор на кампанията "Стара хартия за нова книга": Организираме за тях детски фестивали, празници с много музика, театър, викторини на еко тематика. Проверяваме колко обичат да четат книжките това им носи допълнителни награди. Всички деца са нетърпеливи да разберат кой град е събрал най-много хартия и кои деца са спасили най-много дървета от отсичане.

Всяка година организаторите на събитието се стараят да привлекат вниманието на децата с нещо различно. Тази година това е талисманът на кампанията Пърси Джаксън, познат на малките читатели от поредицата на американския писател Рик Риърдън "Пърси Джаксън и боговете на Олимп".

Виктория Бисерова - организатор на кампанията "Стара хартия за нова книга": Те дори имаха възможност да се включат в литературен конкурс "Стари герои в нови истории" и да покажат как те интерпретират древногръцките митове и легенди. Много интересни текстове получихме и така се опитваме да провокираме децата.

Срещу 5 кг хартия, децата и младежите получават безплатна книга по свой избор от 150-те заглавия, които се предлагат тази година. За още 5 кг могат да получат и втора, която е на екотематика - "Ти можеш да спасиш планетата". Празникът в София продължава до 19 ч. с музикално куклено шоу с марионетки и пиеса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Кардиоболница в Русе обяви творчески конкурс „Сърцето обича“
Кардиоболница в Русе обяви творчески конкурс „Сърцето обича“
По-малко административна тежест за учителите през новата учебна година
По-малко административна тежест за учителите през новата учебна година