Инцидент с мечка край дупнишкото село Бистрица

Мечка нападна и уби конче на два месеца край дупнишкото село Бистрица. Инцидентът станал в местността Очеви ливади, която се намира близо до последните къщи в селото. Хората са притеснени от нападението на хищника и настояват да бъдат взети мерки, тъй като това не се случва за първи път.

от Ирина Николова
12:29, 10.09.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Евгени Минев оставил конете си да пасат през нощта само на 800 метра от селото. Сутринта, когато отишъл да ги прибере, видял, че най- малкото конче било нападнато.

Евгени Минев: Преди десет дена и в Самораново, в една от къщите, на един мой приятел пак същото. Жребчето изядено цялото.

В близост до мястото, където е станал инцидентът, има екопътека, по която минават много туристи, но местните жители казват, че не се притесняват, защото са свикнали хищниците да слизат в близост до селото.

Кирил Огненски, кмет на с. Бистрица: Най-вероятно било съвсем малко мече, обикновено по това време на годината не би трябвало да се случва, защото сега има храна в планината, но мечката е по-опасна пролетно време, като се събуди и няма храна, тогава може да слезе.

От ловната дружинка в Бистрица обясниха, че не могат да предприемат мерки и да организират хайка за хищника.

Асен Златев, ловджия: Мечката е абсолютен хищник и абсолютно забранена за отстрел. Могат само специалните служби да отстрелват такива животни - Министерството на земеделието и храните, с държавните горски стопанства.

За проблема са информирани горските служители. А съветът на специалистите към стопаните е да не оставят животните си през нощта без надзор.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Турция: САЩ пречат на споразумението за безопасна зона в Сирия
Турция: САЩ пречат на споразумението за безопасна зона в Сирия
Приключи умъртвяването на прасетата в свинекомплекса в Голямо Враново
Приключи умъртвяването на прасетата в свинекомплекса в Голямо Враново