НОВИНИ

Историците за независимостта, обявена през 1908г. и днешната независимост

В Деня на независимостта в празничния брой на "Денят започва" гостуваха историците проф. Андрей Пантев и проф. Пламен Митев, за да ни помогнат да надникнем зад кулисите на историята и да направим паралел между между обявената през 1908 година независимост и независимостта в настоящето на многополюсен свят.

bnt avatar logo
от БНТ
09:21, 22.09.2016
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

Обявяването на независимостта не беше театрален акт, а беше отхвърляне на последните остатъци на фесовете на главите ни - духовни и прагматични, каза проф. Пантев, но подчерта, че често пъти независимостта е само предусловие, но не и гаранция за мъдри решения - нещо, което добре се вижда в българската история.

Понякога независимостта налага допълнителни окови, допълнителни бариери в поведението на играчите на международната сцена, защото се налага да се отчита по различен позициите на по-силните или пък на тези, с които си в зависимост, отбеляза проф. Митев и добави: "Българите успяваме за 30 години да постигнем нещо, което нашите съседи сърбите не успяват половин век да направят. Имаме един конкретен пример за това как нашият политически елит, който следва един действително национален идеал, може да постигне резултати."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се грижим и отдаваме ли подобаваща чест на трибагреника?
Как се грижим и отдаваме ли подобаваща чест на трибагреника?
Румяна Нейкова за цената на независимостта и медалите
Румяна Нейкова за цената на независимостта и медалите